Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 08.12.2021. 12:00

Kako postići održivu proizvodnju hrane u pet koraka?

AGRIVI platforma pomaže poljoprivrednicima i prehrambenim preduzećima da postignu održivu proizvodnju i smanje negativni uticaj na životnu sredinu u pet jednostavnih koraka.

Foto: AGRIVI
  • 263
  • 140
  • 0

Aktuelni globalni problemi kao što su rastući broj svetske populacije, nedovoljna proizvodnja hrane, ograničeni proizvodni resursi kao i nedostatak obradivih površina, zahtevaju prelaz na održiviji način proizvodnje. To znači da poljoprivrednici i prehrambene kompanije moraju da proizvode više uz istovremeno smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Kao odgovor na to globalno pitanje, Evropska unija donela je inicijativu pod nazivom Evropski zeleni plan. Cilj inicijative je da se ostvari klimatski neutralno, pravedno i prosperitetno društvo sa modernim, resursno efikasnom i konkurentnom privredom.

Kako bi se to postiglo, EU je kreirala niz transformišućih politika, a jedna od njih je Strategija "Od njive do trpeze", s ciljem održive proizvodnje hrane.

Proizvodnja hrane direktno zavisi od klime i životne sredine, ali i značajno doprinosi klimatskim promenama i degradaciji životne sredine. Iz tog razloga postoji snažna potreba za transformacijom na onu održivu, dok u isto vreme nastoji da obezbedi sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane. Srećom, danas raste broj prehrambenih preduzeća koje prelaze na takvu proizvodnju. Time firme ne doprinose samo Zelenom planu, već i pružaju dodatnu vrednost svojim kupcima. Kupovinom proizvoda od firmi koje prihvataju standarde održive proizvodnje, kupci doprinose rešavanju globalnog problema.

Zato, AGRIVI platforma pomaže poljoprivrednicima i prehrambenim kompanijama da postignu takvu proizvodnju i smanje negativni efekat na životnu sredinu u pet jednostavnih koraka.

Deljenje održivih i klimatski pametnih praksi

Kako bi se postigao održivi lanac snabdevanja kontrolisanjem uticaja na životnu sredinu, AGRIVI platforma pruža prehrambenim kompanijama mogućnost da podele svojim poljoprivrednicima znanje o klimatski pametnim praksama za svaki usev. Osim poboljšanja održivosti, deljenje ključnih proizvodnih praksi sa mrežom poljoprivrednika može biti korisno za poboljšanje njihove produktivnosti, sigurnosti hrane i nutritivne vrednosti.

Postavljanjem unapred definisanih standarda smanjiće se i upotreba pesticida

Postavljanjem unapred definisanih standarda, kompanije imaju mogućnost da direktno usmere svakog poljoprivrednika u svojoj mreži kako da proizvodi određenu kulturu na efikasan i održiv način.

Na primer, kompanija može da postavi standard za izviđanje polja pre svakog prskanja. Tako će poljoprivrednik morati da dostavi dokaz da je obavio pregled polja i pronašao znakove zaraze. Drugim rečima, kompanija će se pobrinuti da njihovi poljoprivrednici obavljaju reaktivno umesto preventivnog prskanja. Kao rezultat toga, svi poljoprivrednici u mreži smanjiće upotrebu pesticida i svoj uticaj na sredinu.

Praćenje i analiza proizvođačkih praksi

Kako bi omogućili da svi poljoprivrednici u mreži primenjuju održive i klimatski pametne prakse, kompanije moraju da prate celokupni tok proizvodnje. Na primer, praćenjem korišćenja mašina i goriva, firme mogu da vide da li su poljoprivrednici smanjili svoj doprinos globalnoj emisiji štetnih gasova tokom određenog razdoblja.

Osim toga, mogu da analiziraju i spisak svih aktivnosti tokom sezone kako bi videli da li su poljoprivrednici primenjivali prekomernu obradu zemljišta ili koliko je hraniva godišnje primenio svaki od njih. Pritom se posebno proverava korišćenje azota.

AGRIVI platforma podržava kompanije u svim aspektima praćenja i analize proizvodnje, osiguravajući kompletnu sledljivost proizvodnje kroz vertikalnu integraciju poljoprivrednog lanca snabdevanja.

Praćenje vremenskih uslova i planiranje svakog ulaska u polje

Svaki nepotreban ulazak u polje doprinosi globalnoj emisiji štetnih gasova. Zbog toga je važno pratiti vremenske uslove i obavljati određene aktivnosti kada to samo vreme dozvoljava. Tako poljoprivrednici mogu značajno da smanje uticaj mehanizacije na zemljište. Time će takođe smanjiti potrošnju goriva i svoj doprinos globalnoj emisiji štetnih gasova.

Ali, ako nemaju uvid u preciznu vremensku prognozu, može da se desi da prskaju samo nekoliko minuta pre pojave kiše ili vetra i upravo tako doprinesu zagađenju okoline. S druge strane, ako koriste ovu platformu za dobijanje preciznih vremenskih uslova ili meteoroloških alarma, aktivnosti mogu da obavljaju samo kada su vremenski uslovi povoljni i tako smanje svoj uticaj na životnu sredinu. Osim smanjenog negativnog uticaja na životnu sredinu, praćenjem preciznih vremenskih uslova, poljoprivrednici mogu i da uštede zbog efikasnijeg korišćenja resursa.

Reaktivno prskanje umesto preventivnog

Prema Zelenom planu, da bi se postigla održiva proizvodnja hrane, Evropa treba da smanji ukupnu upotrebu pesticida za 50 odsto do 2030 godine. AGRIVI podržava firme i poljoprivrednike u primeni reaktivnog umesto preventivnog prskanja pomoću alarma za detekciju bolesti i štetočina i putem satelitskih snimaka koje omogućuju detekciju problematičnih područja na polju preko nekoliko različitih vegetacionih indeksa.

Platforma omogućava prehrambenim kompanijama više od 30 različitih izveštaja 

Na osnovu toga, poljoprivrednici mogu da obave dodatna izviđanja useva na otkrivenim problematičnim površinama i provere šta se tačno dešava sa njihovim poljima i usevima. Ako postoji stvarna opasnost od infekcije, poljoprivrednik može da primeni reaktivno tretiranje.

Izveštavanje za potpunu sledljivost proizvodnje

Potpuni uvid u celokupnu proizvodnju ključan je za obezbeđivanje održivog lanca snabdevanja. Platforma omogućava prehrambenim preduzećima više od 30 različitih izveštaja koja se mogu koristiti za potrebe nadležnih institucija, kao i za interne potrebe da se vidi koja područja proizvodnje se mogu poboljšati kako bi se postigla održivija i ekološki prihvatljivija proizvodnja hrane.

Uz rešenja za digitalnu poljoprivredu, usvajanje i praćenje klimatski pametnih i resursno efikasnih poljoprivrednih praksi može biti jednostavno ostvarivo kroz navedenih pet koraka.


Tagovi

AGRIVI Platforma Održiva proizvodnja Reaktivno prskanje


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/