Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 27.03.2024. 13:30

Kako protestuju švajcarski, a kako belgijski poljoprivrednici?

Večernja okupljanja na njivama, bez blokiranja saobraćaja, način je na koji u Švajcarskoj upozoravaju na probleme. U Briselu je priča drugačija

Foto: Facebook/Bauern Zeitung
  • 73
  • 11
  • 0

I švajcarski poljoprivrednici su nezadovoljni agrarnom politikom svoje zemlje, traže veću stabilnost i sigurnost, manje birokratije. Posebno ukazuju na problem sa velikim distributerima poljoprivrednih proizvoda i prerađivačkom industrijom, navodi Bauern Zeitung

Žele dijalog 

Širom zemlje organizovali su večernja okupljanja traktorima pomoću kojih su poslali svoju poruku o tome da žele dijalog. Na polju u blizini Kirhberga, pomoću svojih mašina su formirali upravo ovu reč, a sve je snimljeno iz vazduha.

Ovakve akcije su održane širom Švajcarske, a najavljuju ih još, pre početka vegetacije i radova na njivama. 

Prema rečima organizatora, cilj im je da skrenu pažnju na probleme u poljoprivredi, ali bez blokiranja saobraćaja ili mogućih negativnih reakcija potrošača.

U Briselu hapšenja

Farmeri u Belgiji nisu tako miroljubivi. Jedna osoba je juče (26.3.) uhapšena u Briselu, a dva policajca su povređena tokom protesta poljoprivrednika. U jednom trenutku protest je postao nasilan jer su demonstranti bacali zapaljive i druge predmete na policiju. 

Oko 250 traktora stiglo je u glavni grad Evropske unije. Neki od njih su u koloni kružili ispred zgrade Evropskog parlamenta. Ostali su blokirali prilazne puteve, zaustavivši promet duž Rue de la Loi, jedne od najprometnijih ulica u ovom gradu. 

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog zabave", rekao je za Politico član uprave Evropske organizacije "Via Kampesina" Leonardo van den Berg.

"Situacija u Evropi je stvarno loša. Marginalizovani smo."

Napetost je eskalirala kako je dan odmicao. Demonstranti su zapalili metro stanicu Šuman, bacajući razne predmete na ulazu. Policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi rasterala masu i ugasila vatru. 


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Prosvjedi u Švicarskoj Traže dijalog Ozlijeđen policajac Prosvjedi u Bruxellesu Okupljanje traktorima


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.