Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištena hrana
  • 04.12.2021. 10:00

Kako sačuvati hranu od moljaca?

Gusenice moljaca uništavaju hranu koju čuvamo u kuhinjskim ormarićima i ostavama. U veoma kratkom roku gusenice mogu da je zaprljaju i unište. Svojim aktivnostima izazivaju alergije, razna oboljenja i trovanja hranom.

Foto: Depositphotos/Juric.P
  • 645
  • 28
  • 0

Moljci su veoma opasne štetočine skladištenih žitarica, ali i hrane koju čuvamo u svojim kuhinjama i ostavama. Obuhvataju nekoliko vrsta malih leptira koji mogu da se nasele u našoj kuhinji i da potpuno unište hranu koju čuvamo. Najčešće napadaju kukuruz i proizvode od kukuruza, a možemo ih naći na ostalim žitaricama i pekarskim proizvodima, osušenom voću i gljivama, orašastim plodovima, lekovitom bilju, čokoladi, duvanu.

Izazivaju alergije

Osim što će uprljati hranu svojim izmetom, uništiti je, moljci predstavljaju pretnju po zdravlje ljudi. Oni svojim aktivnostima stvaraju preduslove za razvoj alergija, pojavu trovanja hranom i raznih oboljenja.

Veoma često sa kupljenom hranom donesemo i moljce. Oni mogu da prežive u pakovanju nekoliko dana.

Odrasli leptirići ne čine štetu. Njihovo telo je malih dimenzija od tri do devet milimetara i najčešće žutosmeđe ili crne boje u zavisnosti od vrste. Često nam prisustvo odraslih jedinki može biti indikator da negde u kuhinji imamo leglo. Kada preko noći ostavimo posudu sa vodom u kuhinji ili ostavi, možemo ih pronaći kako plutaju na površini vode.

Odrasle ženke mogu da polože od 40 do 150 jaja. Broj položenih jaja zavisi od vrste, izvora hrane i uslova. Polažu ih direktno na zrno, hranu ili na zidove kuhinjskih ormarića. Larve moljaca su štetočine. Za svoju ishranu koriste ljudsku hranu, prljaju je svojim izmetom i uništavaju.

Kako ukloniti moljce iz kuhinje?

Moljaca se ne možemo u potpunosti rešiti. Kako smo nagovestili, oni dospevaju sa pakovanjima hane, ali mogu i doleteti koz otvoren pozor. Prilikom kupovine artikla, posebno žitarice sa celim zrnom. 

Održavanje higijene i stalnog kontrolisanja skladištene hrane nam može pomoći, ali nije presudno. Mogu se pojaviti u najčistijim kuhinjama i ostavama. Najvažnije je police gde odlažemo hranu dobro oprati sapunicom i prebrisati alkoholnim sirćetom. Ženke moljca mogu jaja da polože na zidove ormarića iz kojih će se razviti nove gusenice. Pranjem ćemo uništiti tako položena jajašca i sprečiti pojavu nove generacije.

Prilikom pregleda pakovanja hrane koja su napadnuta gusenicama baciti, a ona otvorena, u kojima nema tragova aktivnosti gusjenica moljaca treba dobro da zatvorimo.

Od prirodnih mirisa ne vole onaj belog luka i lovora. Stavite ih u ormariće da ih odbiju svojim mirisom. Takođe, ne podnose miris citrusa, pelina, ruzmarina, lavande, listova breze. Kore od limuna ili pomorandže mogu vam pomoći u toj borbi.

Držite žitarice od celovitog zrna, pahuljice od žitarica, osušene čajeve, gljive u staklenim teglama koje možete zatvoriti. Žitarice u zrnu možete ostaviti u zamrivaču tokom 24h, što će uništiti štetočine. 

Mogu se pronaći lepljive trake i ploče namenjene njihovom hvatanju. Postavite ih da nisu dostupne deci, da vam ne predstavljaju smetnju i da ne dolaze u dodir sa hranom.


Tagovi

Moljci Moljci u kuhinji Gusenice u brašnu Čuvanje hrane Skladištenje hrane Kako se rešiti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.