Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nematode
  • 24.11.2016. 13:30

Kako se boriti protiv nematoda?

Nematode napadaju veliki broj vrsta, što prouzrokuje smanjenje prinosa, a u krajnjem slučaju i sušenje biljaka. Naša sagovornica sa Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu ukazuje na mere koje treba preduzeti u cilju sprečavanja širenja ove infekcije.

Foto: United States Department of Agriculture
  • 2.026
  • 266
  • 0

Infekcija korenovog sistema biljaka nematodama, koje se manifestuju u vidu gala, nanosi velike ekonomske štete u poljoprivrednoj proizvodnji. O simptomima, mogućnosti sprečavanja infekcije, štetnim posledicama, ali i načinima da se njihovo širenje spreči, razgovarali smo sa Violetom Petrović saradnicom iz beogradskog Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu .

Napadaju nekoliko stotina biljaka

Simptomi koje prouzrokuju korenove galove nematode javljaju se na korenu, ali i na nadzemnom delu biljke. Naša sagovornica kaže da poljoprivredni proizvođači simtome ove vrste infekcije nazivaju rakom. "Infekcija korenovog sistema koju prouzrokuju končasti crvi mikroskopskih veličina iz roda Meloidogyne dovodi do formiranja džinovskih ćelija koje izazivaju pojavu gala, guka na korenu biljka. Na nadzemnom delu biljaka javljaju se simptomi u vidu žutila na listovima, slabijeg porasta biljaka. Takve biljke slabije usvajaju vodu i mineralne materije što se odražava na prinos i kvalitet plodova, povećanu osetljivost prema bolestima, a pri velikoj brojnosti ove nematoda mogu da izazovu i sušenje biljaka", objašnjava Violeta Petrović.

Nematode napadaju nekoliko stotina biljnih vrsta. Među njima su i mnoge povrtarske, ukrasne, neke ratarske, voćaraske, zeljaste i drvenaste vrste. Štete izazivaju i na otvorenom polju, ali i u zaštićenom prostoru s obzirom na to da su toploljubive.

Čovek je odgovoran za širenje nematoda

Pojava nematoda može da se spreči preventivnim administrativinim i agrotehničkim merama. "Korenove galove nematode se šire zaraženim supstratom i biljnim materijalom, tako da njihovu pojavu možemo spečiti sadnjom zdravstveno ispravnog sadnog materijala. Nematode se javljaju lokalizovano i nisu u stanju da samostalno prelaze velika rastojanja i za njihovo širenje je odgovoran čovek", kaže Petrović.

Prema zakonskoj regulativi postoji obavezan zdravstveni pregled objekata i biljaka na prisustvo nematoda u okviru registrovane reproduktivne proizvodnje. Preventivne mere imaju veliki značaj u suzbijanju, to jest sprečavanje unošenja nematoda u nezaražene parcele.

Violeta objašnjava da još uvek nismo svesni šteta koje prozrokuju nematode, kao i da će proći još dosta vremena da se sagledaju posledice. Ono što možemo konstantovati je da su nematode opasne i ekonomski značajne štetočine, pogotovo na peskovito-ilovastim zemljištima. Nematode potencijalno donose velike rizike, pogotovo u vrtovima ili toplim lejama gde se gaji cveće i povrće.

Zaražene biljke se uništavaju

Korenove galove nematode su generalno teška grupa za suzbijanje, jer se u praksi obično uočavaju tek kada postanu očigledan problem. Zaražene biljke planirane za rasađivanje (rasad, sadnice) se po pravilu uništavaju, a parcele koje su zaražene ne mogu se koristiti za proizvodnju sadnog materijala. Na već zaraženim parcelama potrebno je primeniti agrotehičke, fizičke, hemijske i biološke mere.

O načinima suzbijanja, naša sagovornica objašnjava: "Hemijsko suzbijanje može da se obavlja fumigacijom zemljišta Basamid granulat (dazomet) i/ili primenom nekih od nematocida u toku vegetacije kao što je Vydate (oxamil). U zavisnosti od mogućnosti poljoprivrednika dezinfekcija zemljšta može se uraditi termičkim izlaganjem supstrata pregrejanom vodenom parom. Poslednjih godina biofumigacija je pokazala dobre rezultate u suzbijanju korenovih galovih nematoda. Biofumigacija se zasniva na zaoravanju zelene biljne mase biljaka iz roda slačica (Brassica juncea i B. napus) do punog cvetanja to jest kada dostignu svežu biljnu masu 20 do 30 tona po hektaru."

Plodored nije značajna mera

Plodored kao najodrživija mera za smanjenje brojnosti većine fitoparazitnih nematoda nije značajna mera za rod Meloidogyne s obzirom na to da imaju veliki krug domaćina. Naime, skoro da nema biljke koju ne napadaju. Ipak, na ovu vrstu nematoda se može uticati tako što bi u plodoredu bile zastupljene sorte biljnih vrsta otporne na ovu vrstu nematoda.

Foto: United States Department of Agriculture


Tagovi

Korenove galove nematode Infekcija Preventivne mere Dezinfekcija Nematocid Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".