• Trgovinska prevara
  • 10.10.2020. 07:30

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao organski proizvodi iz Čilea?

Jeftine smrznute maline iz Kine dopremljene su u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski organski proizvod. 

Foto: Depositphotos/VladimirNenezic
  • 254
  • 13
  • 0

U januaru 2017. godine carinska inspekcija u Čileu dobila je dojavu kako se u kompanji "Frutti di Bosco" odvijaju mutni poslovi. Istragom je otkrivena velika prevara - jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski organski proizvod. 

Ovo voće izvezeno je širom Kanade, navodi Reuters, a podaci pokazuju da je u razdoblju od 2014. do 2016. plasirano malina u vrednosti 12 miliona dolara. Velik deo, pokazali su dokumenti, potiče od Harbin Gaotai Food Co Ltd, kineskog dobavljača. 

Maline u vezi sa epidemijom norovirusa?

Dok je još trajala istraga, u Kanadi se pojavio norovirus, gripa želudca koju često izaziva hrana zagađena ljudskim izmetom. Prema izvešću Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane više od 700 ljudi obolelo je u periodu od marta do avgusta 2017. godine. 

Prema istrazi kanadske CFIA, agencije za inspekciju hrane, krivac za to je bila upravo smrznuta malina uvezena iz Kine. Osim toga, Harbin Gaotai još od 2009. nalazi se na američkom spisku za nadzor, a nakon što su na pošiljkama tog voća pronađeni ostaci ilegalnih pesticida. 

U Kanadi je izbijanje izazvalo opoziv svih proizvoda od maline poreklom iz problematične kineske kompanije, a koji su u zemlju stigli između 24. jula 2016. i 26. jula 2017. 

Zloupotreba trgovinskog sporazuma iz 1997. 

Trgovinski sporazum između Kanade i Čilea, koji je stupio na snagu 1997. dozvoljava izvoznicima da sami sertifikuju poreklo svoje robe. Njime je omogućeno da voće iz Kine, preko čileanske kompanije, uđe u Kanadu bez carine, čime je izbegnuto šest odsto nameta na isto voće uvezeno direktno iz Kine. 

Posao postaje, naravno, unosniji kada se smrznuto voće predstavi kao organski proizvod, dobrog kvaliteta i reputacije koju inače imaju prehrambeni proizvodi iz Čilea.

Analizom poslovnih knjiga Fruttija di Bosco-a, carinski inspektori su ustanovili da je između 2014. i 2016. godine kompanija izvezla više od 3.600 tona voća i povrća. Poreklo polovine proizvoda ostaje nepoznato.

Kanada je bila daleko najzastupljenija izvozna destinacija, a ista je kompanija hranu izvozila i u Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Sumnjivi paketi sa semenom stižu iz Kine? Službe izdale upozorenja!

Istraga, koju su Europol i Interpol vodili u 78 zemalja, uključujući SAD i veći deo Evrope, otkrila je 16.000 tona i 33 miliona litara sumnjive hrane i pića u samo pet meseci krajem 2018. i tokom 2019. godine. Savetnici procenjuju da prevara sa hranom košta svetsku industriju i do milijarde dolara godišnje.


Tagovi

Prevara Maline Izvoz Kina Čile Kanada Smrznuto Organski proizvod


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.