Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 14.03.2024. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Kako se mašinama boriti protiv klimatskih promena i to besplatno?

U Valjevo su stigle dve vrste podrivača, dozer za kreč i oplemenjivače i mašina za usitnjavanje zemljišta koje će biti primenjeni na oglednim poljima.

Foto: Sanja Dovečer
  • 78
  • 11
  • 0

Deo poljoprivrednih mašina koje mogu da pomognu proizvođačima da se prilagode klimatskim promenama i da se na inovativan način bave poljoprivredom, dopremljen je u Valjevo.

"Cilj je da se obezbedi stabilnost u proizvodnji hrane na teritoriji čitave Srbije. Na više od 30 demonstracionih polja imaćemo različite metode primene, a pre svega radi se o meliorativnim zahvatima, a to znači da će ove mašine doprineti boljem i ekonomičnijem načinu korišćenja voda. Klima nam se dosta poremetila, pa tako imamo padavine u delovima godine kada to nije uobičajeno, a onda imamo periode suše. Sve ove mašine i inovacije, pomoći će da se obezbede dovoljne količine vlage u zemljištu onda kada je to potrebno", kaže direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo kaže Svetislav Marković.

Ekonomično korišćenje vodnih resursa

Skoro deceniju priroda nam pruža vremenske prilike koje veoma utiču na prinose i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. To se pe svega odnosi na izrazito sušne periode koji se javljaju kada to nije uobičajeno, a sa druge strane sve češće su i obilne padavine koje se javljaju u kratkom vremenskom roku i na koje niko nije pripremljen.

"Veoma je bitno da se svi resursi, a naročito voda koristi ekonomično. To znači, ako je potrebno zalivanje, da to bude podzemno. Praktično, sada imamo mašine koje mogu postaviti trake u zemljište i time će se izbeći površinsko navodnjavanje, a sistem kap po kap je praktično postalo rasipanje vode."

Nov način proizvodnje sa novim mašinama

Projekat na teritoriji Kolubarskog okruga bi trebalo da se sprovodi u narednih nekoliko godina kako bi se poljoprivredni proizvođači što bolje upoznali i usvojili određena znanja o savremenom načinu poljoprivredne proizvodnje

"Dobro je da ćemo na praktičan način moći da pokažemo našim poljoprivrednim proizvođačima da se može odgovoriti na klimatske promene, prilagođavati i da se moguo stvariti dobriprinosi u našim agroekološkim uslovima. Svi poljoprivredni proizvođači moći će da koriste ove mašine, besplatno, uz uslov da se moraju vratiti u ispravnom stanju. Mi smo tu da im pomognemo, da ih naučimo i bitno je da što više poljoprivrednika prihvati novine u poljoprivrednoj proizvodnji", kaže naš sagovornik i dodaje da će tokom ove godine oformiti ogledne parcele gde će se primeniti više načina proizvodnje i sagledati njihovi efekti u našim uslovima.

U Valjevo su za sada stigle četiri mašine koje će uskoro biti u funkciji, a očekuje se i dopremanje još tri

"Za sada su stigle dve vrste podrivača, dozer za kreč i oplemenjivače i mašina za usitnjavanje zemljišta. Na oglednim poljima koje će formirati PSSS Valjevo, biće korišćene i mašine za navodnjavanje, na nekima će se primenjivati korišćenje solarne energije i sve je to veoma važan skup mera koji će pokazati kako se ubuduće treba baviti poljoprivrednom proizvodnjom, da ona bude ekonomičnija, ali sa većim prinosima."

Prilika i za učenike da posmatraju i usvajaju znanje

Ako se posmatra period od 1960. pa do 1990. i narednih 30 godina, od 1990. pa do 2020. godine, prosečna količina padavina je skoro na istom nivou. Međutim, sve više su prisutni i ekstremni vremenski uslovi i sve je manje godina sa normalnim uslovima vlažnosti. U nekim periodima su velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu, u jednom ili više dana. Sve veća je i degradacija zemljišta zbog erozije, a postoji i hemijska degradacija u smislu taloženja štetnih materija. Ne sme se zaboraviti ni ona biološka koja podrazumeva smanjenje organskih materija u zemljištu.

Stigle su četiri mašine koje će uskoro biti u funkciji, a očekuje se i dopremanje još tri

Mehanizacija koja je obezbeđena za poljoprivrednike u Kolubarskomo krugu, biće u funkciji unapređenja kapaciteta da primi i zadrži vodu u zemljištu.

Jedan deo mehanizacije biće na oglednim poljima PSSS Valjevo, a jedan na ekonomiji Poljoprivredne škole, pa će učenici moći da posmatraju, uče i stiču praktična znanja. Ono što je bitno, to je da će poljoprivrednici sa područja Valjeva, Mionice i Osečine, takođe, moći da koriste mehanizaciju koja je stigla kao i onu koja se tek očekuje da bude dopremljena. Ova mehanizacija je potrebna povremeno i nije neophodno da je nabavljaju svi poljoprivrednici, ali je jako bitno da ovu mehanizaciju poljoprivrednici testiraju na svojim imanjima, pa tek ukoliko procene da to ima smisla, da je onda iznajmljuju ili da je organizovano kupuju kao grupa.

Mehanizacija koja je stigla u Kolubarski okrug, nabavljena je zahvaljujući saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu UN i EU sa Ministarstvom poljoprivrede i PSSS.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Klimatske promene Vlaga u zemljištu Svetislav Marković Ogledno polje Podrivači Dozer za kreč i opleminjavače Mašina za usitnjavanje zemljišta


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.