Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odlaganje opasnih materija
  • 18.03.2018. 09:00

Kako se odlaže ambalaža od pesticida?

Ambalaži od pesticida, ukoliko se nepravilno odloži, treba 30 godina da se razloži, a pri tom se deponuju na tone opasnih materija.

Foto: Bigstock / igor stevanovic
  • 1.117
  • 42
  • 1

Nepravilno odlaganje opasnih materija svakog proleća muči stručnjake Poljoprivredno-stručne službe Sombor. Naime, neodgovorni poljoprivrednici ambalažu od pesticida bacaju po kanalima, putevima, ostavljaju na njivama ili zakopavaju u zemljište. Tako odložena može da opstane i 20 do 30 godina, koliko joj treba vremena da se razloži.

Deponuje se na tone pesticida

Stručnjaci upozoravaju da neodgovorno ponašanje ugrožava zdravlje i životnu sredinu, pišu Novosti. Procenjuje se da se godišnje deponuje na tone pesticida. Za pet godina, na području Sombora, Apatina i Odžaka, sakupljeno je 25 tona ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Zbog toga veruju da je najvažnije obrazovanje kako da se odlaže ambalaže do momenta sakupljanja.

"Udruženje inostranih proizvođača pesticida za zaštitu bilja SECPA pokrenulo je 2013. projekat u Srbiji, koji Služba prepoznala i uključila se u njegovu realizaciju. Reč je o akciji prikupljanja ambalaže od pesticida od individualnih poljoprivrednih proizvođača na području Sombora, Apatina i Odžaka. Poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene pesticida, a njihova količina se svake godine povećava u cilju stabilnije proizvodnje. Međutim, kutije se ne smeju nekontrolisano bacati", naglašava savetodavac Zoran Stojšić.

Kako se odlaže ambalaža?

Postoje jasna pravila kako bi trebalo postupati sa ambalažom. Naime, ona mora biti tri puta isprana, potom osušena i odložena, dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu. Potom se odvozi u Šabac, gde se dekontaminira na suvom ledu, a zatim transportuje u reciklažni centar van Srbije, jer ga naša zemlja za sada - nema. Apeluje se na poljoprivrednike da čuvaju ambalažu dok se ne počne sa prikupljanjem, a ona će u Somboru trajati od 11. do 15. juna.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ambalaža Pesticidi Zoran Stojšić PSSS Sombor Šabac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u