Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola pesticida
  • 15.11.2023. 07:30

Kako skladištiti pesticide? Evo nekoliko pravila i preporuka

Sa završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Čemu posvetiti najveću pažnju?

Foto: Depositphoto/igor_bastrakov
  • 79
  • 10
  • 0

Savremena poljoprivreda teško može da se zamisli bez pesticida, a to sa sobom nosi određene rizike. Upotrebljavaju se za zaštitu biljaka od pojave bolesti i napada štetočina. Njihovo otrovno dejstvo ne ispoljava se samo na ciljane organizme i zbog toga su potencijalna opasnost. Mogu da budu u različitim formulacijama (stanjima): tečni, praškasti, granulisani, gasoviti.

Sa završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Neophodno je uskladištiti preostale i kupljene pesticide.

Oprez!

Najveću pažnju treba posvetiti da deca ili životinje ne mogu da dođu u kontakt sa ovim preparatima i njihovom ambalažom. Prostor ili ormar moraju da budu zaključani. Sva pakovanja pregledati da li su dobro zatvorena, koji je datum trajanja, da li im je odobrenje još uvek važeće. Obično je rok trajanja dve godine ako se skladište u optimalnim uslovima.

Pobrinite se da je mesto gde ih držite suvo, čisto, uredno, prohladno, ali da ne postoji mogućnost smrzavanja jer to može da utiče na pucanje ambalaže i curenje tečnih preparata, izmenu strukture i druge promene. Optimalna temperatura za čuvanje je između pet i 15ºC. Pod treba da je od čvrstog materijala kako bi sprečio oticanje iscurelih tečnosti u zemlju.

Neophodno je da imate aparate za gašenje eventualnog požara, pesak i hemijska veziva za sakupljanje prolivenih tečnosti, kao i kante.

Što dalje od...

Ne smeju da se drže u istom prostoru sa hranom, životinjama, đubrivom, gorivom, živim krečom, semenskim i sadnim materijalom. Sve što bi moglo da stvori varničenje ne sme da bude u blizini.

Poljoprivredna mehanizacija ne sme da bude u istom prostoru jer može da dođe do njenog oštećenja u slučaju prolivanja i prosipanja pesticida. Problematično je što mehanizacija ima gorivo, ulje i druge lako zapaljive materije.

Obavezno je da imate deklaraciju i uputstvo, kutiju sa prvom pomoći, filtere za disanje. Kako ne bi došlo do zabune neophodno je da imate tačan spisak preparata.

Prema propisima Evropske unije izvan vodozaštitnih područja u odgovarajućim ormarima bez dozvole može da se uskladišti ukupna količina do 200 kg.

Prostor mora da ima dobru ventilaciju jer svaki od preparata ispušta u vazduh određene materije. Ventilacija neće dozvoliti povećanje njihove koncentracije u zatvorenom prostoru.


Tagovi

Pesticidi Skladištenje Skladištenje pesticida Čuvanje pesticida Rok trajanja Mesto za pesticide


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.