Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 22.12.2023. 18:00

Kako stoje cene žitarica u odnosu na prošlu sedmicu?

Kraj godine berze su dočekale sa stabilnim cenama. Obim trgovanja je slabiji.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 270
  • 22
  • 0

Kraj godine doneo je stabilnost na tržištu, bez naglih promena. U 2023. godini mnogobrojni faktori su uticali na cene žitarica i uljarica, a presudan su bile vremenske prilike.

Sada su sve oči uprte u nebo nad Brazilom i očekivanje uslova za setvu kukuruza u februaru. U Argentini ona napreduje, a uslovi su posle nedavnih padavina dobri. Međutim, višak vlage je ugrozio žetvu nekih kultura.

Stanje na berzama

Cene pšenice su pale za više od 80 evra/t od početka godine.

U petak u 13h na pariškom Matif-u pšenica je koštala 221 evro/t. Blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu zabeležila je cena kukuruza na 198,50 evra/t, dok je uljana repica imala blagi porast na 429,75 evra/t.

Cena pšenice na pariškoj berzi: 

Promet je i preko Atlantika bio slab. Na čikaškom CBoT-u za tonu pšenice je trebalo izdvojiti 204,60 evra za martovske ugovore. I ovde je kukuruz imao blag rast cene na 169,11 evra/t. Soja je blago pala na 433,34 evra/t.

Manje pšenice, više kukuruza u EU

Analitičari u Grains Strategies su procenili globalnu žetvu pšenice u novoj sezoni na 768,8 miliona tona u poređenju sa 745,3 u tekućoj. U Evropi bi trebalo da bude jedan odsto manje pšenice.

Veća konkurentnost žitarica iz Severne Amerike i rast izvoza iz Ukrajine u treće zemlje će uticati na izvoz iz Evropske unije u tržišnoj 2024/2025 koja se trenutno procenjuje na 30,9 miliona tona što je manje u odnosu na 2023/2024. sezonu.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cene kukuruza na pariškoj berzi:

U sledećoj sezoni očekuju da će svetska berba kukuruza iznositi 1.184,2 mil. t, što je samo 1,6 mil. t manje od rekordnog rezultata prethodne godine. Očekuje se povećanje uzgoja u EU sa 8,5 mil. ha u 2023. na 8,7 mil. ha u 2024. To znači da bi se proizvodnja mogla povećati sa 61,2 mil. t na 63,5 mil. t.


Tagovi

Tržište žitarica Stanje na berzama Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!