Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijski nadzor
  • 24.12.2015. 11:30

Kako su vina i rakije prošli inspekcijsku kontrolu?

Poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektora poljoprivredne inspekcije, kontrolisali su kvalitet rakije i vina, pri čemu su uzorkovani proizvodi domaćih vina, kao i rakija domaćih proizvođača iz prometa i magacina gotovih proizvoda kod proizvođača.

Foto: Mirjana Stepić
  • 159
  • 5
  • 0

Prema postavljenom planu aktivnosti angažovanja u 2015. godini, u cilju obezbeđivanja bezbednih i kvalitetnih proizvoda na tržištu, poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektora poljoprivredne inspekcije, kontrolisali su kvalitet rakije i vina, pri čemu su uzorkovani proizvodi domaćih vina, kao i rakija domaćih proizvođača iz prometa i magacina gotovih proizvoda kod proizvođača.

Planska kontrola proizvoda rađena je na osnovu procene rizika kao i izraženog interesa javnosti za bezbednost i kvalitet rakije i vina na tržištu.

Potvrđen kvalitet vina

Akcija je obuhvatila kontrolu u 2.088 objekata u periodu novembar-decembar 2015.godine, a kontrolom poljoprivrednih inspektora bila su obuhvaćena i domaća vina na tržištu, pri čemu su uzorkovana vina ukupno 25 proizvođača. Analize su rađene na osnovu zahteva za ispitivanje osnovnih parametara bezbednosti (ispitivanje kvaliteta, teških metala, ispitivanje organohlornih pesticida), rađena je senzorna analiza, kao i ispitivanje dodatnih parametara (radioaktivnost, mikrobiologija, mikotoksini). Rezultati analiza vina na bezbednost proizvoda, pokazali su da, zbog smanjene količine etanola od deklarisane, dva proizvoda nisu odgovarala kvalitetu. Po senzornim osobinama sva vina, osim jednog, ocenjena su sa iznad 70 bodova, što potvrđuje kvalitet i dobre senzorne osobine.

Neodgovarajući kvalitet rakije

Kada govorimo o kontroli rakija, akcija poljoprivrednih inspektora obuhvatila je uzorkovanje gotovih proizvoda, odnosno rakija domaćih proizvođača iz prometa i magacina gotovih proizvoda kod prozvođača. Ispitivani parametri kvaliteta bili su sadržaj etanola, sadržaj ekstrakta, sadržaj ukupnih kiselina, sadržaj estara, sadržaj ukupnih aldehida, sadržaj metanola, sadržaj viših alkohola, sadržaj furfurala, sadržaj benzadehida, cijanovodonične kiseline i sadržaj sumpor-dioksida.

Uzorkovano je 20 rakija i analizama je potvrđeno da 11 proizvoda nema usglašenu deklaraciju sa tehničkim propisima, dok 5 ima neodgovarajući kvalitet (smanjen sadržaj etanola od deklarisanog), kao i da su tri rakije imale etanol koji nije poticao samo od voća (dodavan je šećer ili rafinisani etanol), a takvi proizvodi predstavljaju falsifikate jer su deklarisani kao voćne rakije kojima nije dozvoljeno dodavanje materija za umnožavanje.

Nalozi za laboratorijska ispitivanja za alkoholna pića izvedeni su iz propisanih zahteva, a u odnosu na Zakon o bezbednosti hrane, Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima, kao i na osnovu pratećih pravilnika. Analize su izvršile akreditovane, i od strane ministarstva, ovlašćene laboratorije.

Foto: Mirjana Stepić


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Poljoprivredni inspektori Kvalitet vina Rakija Domaći proizvodi Analize Laboratorijska ispitivanja Poljoprivredna inspekcija