Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Bezbednost traktorista
 • 08.10.2023. 12:00

Kako traktoristi da budu bezbedni u saobraćaju? Evo 12 saveta

Koliko se zaista nezgoda sa traktorima desi svake godine teško je reći, pošto se nezgode bez povređenih ili sa lakše povređenima van javnih puteva uglavnom ne prijavljuju.

Foto: Depositphoto/modfos
 • 226
 • 44
 • 0

Ako ste traktorista i ako nemate žutu rotaciju kada noću vozite po putu, rizikujete da u vaš traktor, prikolicu ili priključnu mašinu udari automobil koji se kreće pet ili šest puta većom brzinom od vas, a neretko i više jer se po putevima van grada voze i brže od dozvoljenih 80 km/h. Pet vozača traktora i jedan putnik u traktorskoj prikolici poginuli su od početka ove godine na putevima, prema podacima Uprave saobraćajne policije, a još devet osoba je poginulo na šumskim putevima i njivama, prenose Polovni automobili

Koliko se zaista nezgoda sa traktorima desi svake godine teško je reći, pošto se nezgode bez povređenih ili sa lakše povređenima van javnih puteva uglavnom ne prijavljuju. 

Nesreće van javnih puteva se najčešće ne prijavljuju (Foto: Željka Rački-Kristić)

Podsetimo, traktorom je zabranjeno vući više od dva priključna vozila, u priključnom vozilu sme da bude najviše pet osoba, a u tovarnom prostoru motokultivatora tri osobe.

Zato, evo generalnih saveta:

 1. Pre izlaska na put, obavezno proverite svu svetlosnu signalizaciju na traktoru, ali i na prikolici ili drugoj priključnoj mehanizaciji. Čak i kada je traktor "osvetljen" po svim propisima, neretko velike prikolice predstavljaju problem, pa zato nije na odmet na zadnji deo prikolice staviti reflektujuće trake/nalepnice, sigurnosni trougao i slično.
 2. Očistite blato sa točkova pre izlaska na asfalt - to blato može da bude izuzetno opasno za druge vozače, i kada je vlažno i kada se osuši.
 3. Pažljivo se uključite na glavni put sa njive, jer vi idete polako, auto ide brzo i lako dođe do udesa. 
 4. Pažljivo kada skrećete, jer vozači automobila kada vide traktor počnu izdaleka da se spremaju da ga preteknu, što podrazumeva povećanje brzine. Zato traktorista mora da obrati pažnju na to šta se dešava iza njega i da na vreme signalizira ostalima da skreće kako ne bi došlo do sudara u drugoj traci.
 5. Izbegavajte alkohol.
 6. Budite pažljivi kada vozite sa montiranom opremom i mehanizacijom koja je šira od traktora, pošto postoji šansa da zakačite vozilo iz drugog smera, biciklistu ili pešaka u vašoj traci i slično. 
 7. U seoskim sredinama često ima mnogo biciklista, pa na njih obraćajte posebnu pažnju. Pretičite ih "u širokom luku", a posebno pažljivi budite noću van naselja.
 8. Ne pretovarajte prikolicu jer može da dođe do problema iz više razloga. Na primer, ispadanje repe sa pretovarene prikolice, nakon čega vozač automobila iza prikolice ili naleti na repu pa dođe do oštećenja na automobilu, ili refleksno u manevru izbegavanja izgubi kontrolu nad vozilom, uđe u suprotnu traku kojom taman nailazi drugo vozilo, i slično.
 9. Proverite da li je prikolica dobro zakačena i da li je ispravno sve što obezbeđuje sigurnu vuču prikolice. 
 10. Potrudite se da traktor bude što ispravniji, posebno kada su u pitanju kočnice, gume, propisan pritisak vazduha u gumama, upravljački sistem.
 11. Pod najvećim rizikom su traktoristi u brdoviti predelima, naročito kada vuku prikolicu, jer iako je traktor stabilan, prikolica koja je pretovarena može da se prevrne i da za sobom povuče i traktor. 
 12. Ukoliko imate stariji traktor i još uvek niste montirali kabinu ili zaštitni ram, savet je da to uradite što pre. Njihova najveća uloga je zaštita vozača prilikom prevrtanja, ali kabina štiti i od mnogo drugih stvari, kao što su vetar, kiša, sunce i grad, insekti, grane.

Produžen rok za dodelu subvencionisanih zaštitnih ramova za traktore

Podsetimo, od 2020. do kraja 2022. godine ukupno je poginulo 164 vozača traktora, od kojih su 78 poginula u saobraćaju, dok je 86 poginulo usled prevrtanja vozila.


Tagovi

Sigurost na putu Saveti za traktoriste Svetlosna signalizacija Pretovarena prikolica Bezbednost u saobraćaju Saobraćajne nezgode


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva