Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 13.02.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

Kakve koristi poljoprivrednici imaju od lokalnog udruženja?

Udruženje u Pećincima prošće godine organizovalo je akciju prikupljanja ambalažnog otpada, sprovelo besplatnu analizu zemljišta koju je finansirala opština, a SMS porukama paori su uvek bili informisani o najnovijim konkursima za subvencije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 99
  • 8
  • 0

Jedno od veoma aktivnih i uspešnih udruženja poljoprivrednika je svakako udruženje u Pećincima. Okuplja blizu 600 poljoprivrednika i 30 pčelara, sa intencijom povećanja tog broja. Prošlu godinu obeležilo je niz veoma uspešnih akcija u njihovoj organizaciji, a paori sa područja te sremske opštine su imali priliku, između ostalog, da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti agrara.

Poljoprivrednici shvatili značaj zaštite životne sredine

Predsednica Udruženja poljoprivrednika i pčelara Marijana Panić ističe da je prošla godina bila izuzetno dobra. Organizovana je akcija prikupljanja ambalažnog otpada, urađena besplatna analiza zemljišta koju je finansirala opština i drugo. Kaže, da su izuzetno zadvoljni prošlom godinom.

"Sve što smo radili bilo je u interesu naših poljoprivrednika, što su na sreću i oni shvatili tako. Prošle godine organizovali smo akciju prikupljanja ambalažnog otpada koji je godinama završavao u našim kanalima, na njivama ili deponijama. Poljoprivrednici su shvatili značaj zaštite životne sredine ali i svog zdravlja pa su se ovoj akciji odazvali u velikom broju", kaže Panićeva i dodaje da je svako od njih na pravilan način odlagao ambalažni otpad, a zbog situacije sa virusom korona išli smo na kućnu adresu paori i tako sakupljali džakove sa otpadom.

I na kućne adrese po džakove sa ambalažnim otpadom, kaže Marijana Panić

"Samo u jednom danu smo uspeli da prikupimo 560 kilograma ambalažnog otpada. Inače ovu akciju organizujemo već šest godina u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice."

SMS poruke za konkurse

Još jedna veoma uspešna akcija u prošloj godini je i besplatna analiza osnovne plodnosti zemljišta koju je finansirala Opština Pećinci, a analizu je obavila Poljoprivredna stručna služba iz Sremske Mitrovice.

"Analiza zemljišta je kao i uvek počela u septembru, a lokalna samouprava je finanisirala 300 besplatnih uzoraka. I ova akcija je naišla na dobar odziv naših poljoprivrednika koji, kako kažu poštuju sve preporuke poljoprivrednih stručnjaka dobijene nakon urađene analize", kaže Panićeva i dodaje da očekuje da će lokalna samouprava i u ovoj godini omogućiti proveru osnovne plodnosti zemljišta, uz podsećanje da se broj uzoraka svake godine povećava.

Veliko interesovanje za besplatnu analizu zemljišta

Da bi poljoprivrednici pećinačke opštine bili uvek pravovremeno informisani o svim aktuelnim poljoprivrednim temama od 2018-te uvedena je praksa obaveštavanja putem SMS poruke, tako da paori uvek na vreme dobiju sve potrebne informacije o kreditima, subvencijama i konkursima sa republičkog ili pokrajinskog nivoa. Ta praksa biće nastavljena i ove godine.

"Ovo se pokazalo kao izuzetno dobar način da naši poljoprivrednci uvek budu informisani o svim aktuelnim konkursima kako sa republičkog tako i sa pokrajinskog nivoa. Svake godine u februaru mi organizujemo i stručna predavanja za naše poljoprivrednike, ali ove godine zbog virusa korona klasična predavanja će izostati", kaže naša sagovornica.


Foto prilog


Tagovi

Opština Pećinci Udruženje Marijana Panić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.