Pretraživanje tekstova
Ideja prelaska na masti i ulja proizvedene u laboratoriji može se na prvi pogled činiti čudnom, svestan je milijarder Bil Gejts
Kalifornijski startap Savor, uz podršku američkog poslovnog magnata i milijardera Bila Gejtsa, najavio je potencijalnu alternativu maslacu - bez mleka, navodi The Guardian.
Tvrde da su razvili složeni proces koji eliminiše potrebu za životinjama te da njihova alternativa ima ukus autentičnih mlečnih proizvoda.
Savor već neko vrime eksperimentiše sa izradom mlečnih alternativa za sladoled, sir i mleko koristeći termohemijski proces za izgradnju molekula masti iz lanaca ugljenik dioksid, vodonika i kiseonika.
"Ideja prelaska na masti i ulja proizvedene u laboratoriji može se na prvi pogled činiti čudnom. Ipak, njihov potencijal za značajno smanjenje naše emisije ugljenika je ogroman. Korišćenjem proverenih tehnologija i procesa, približavamo se ostvarivanju naših klimatskih ciljeva", rekao je Gejts.
Ovaj "maslac" mogao bi imati otisak ugljienika manji od 0,8 g ekvivalenta CO2 po kaloriji, dok pravi, neslani, s 80 odsto masti ima klimatski otisak od približno 2,4 g.
Međutim, mesne i mlečne alternative često zaostaju po pitanju ukusa, ali Savor tvrdi da je ukus njihovog proizvoda autentičan.
"Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i prolazimo kroz regulatorna odobrenja kako bismo mogli prodavati naš maslac. Ne očekujemo da ćemo krenuti sa prodajom pre 2025. godine", rekla je Ketlin Aleksander, izvršna direktorica a Savor-a.
A kako Bil Gejts reaguje na ukus alternativnih masnoća u hrani, pogledajte u videu:
Tagovi
Maslac Alternativa Kalifornija Mlečni proizvodi Veštački maslac Maslac bez mleka Bil Gejts
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!