Stručni priručnik "Kalemljenje voća - 100 zašto i 100 zato" nedavno je izašao iz štampe, a sudeći po interesu na društvenim mrežama, već se može predvideti njegov uspeh.
Iako kalemljenje voća spada među starije poljoprivredne veštine, i dalje izaziva nedoumice kako kod profesionalnih uzgajivača, tako i voćara amatera. Upravo zbog toga Petar Ninić, agronom i strastveni zaljubljenik u očuvanje starih sorti voća, odlučio je da svoje znanje pretoči u priručnik "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato".
S njim smo razgovarali o tome šta ga je inspirisalo na pisanje, koliko je izazovno štampati knjige u modernom tehnološkom dobu, kome je ona namenjena...
Kažu da je najbolje krenuti od početka, pa kažite nam zašto ste odlučili da pišete knjigu o kalemljenju?
Pisanje mi je oduvek išlo od ruke. Pored toga, mišljenja sam da svaki agronom mora nesebično da deli sopstveno znanje i stečeno iskustvo sa drugim ljudima, naročito sa onima koji se ne bave profesionalno poljoprivrednom proizvodnjom. Upravo tu leži jedan od najvećih razloga zašto sam napisao ovaj priručnik.
Naime, gotovo sva stručna literatura, koja nam je dostupna na domaćem govornom području pisana je akademskim jezikom, te se veoma često radi o udžbenicima. Takav materijal ponekad i nije najadekvatniji izvor informacija za obične ljude, koji najčešće tragaju za konkretnim i jasno (ukratko) napisanim savetima i instrukcijama. Upravo sam i ja, pre petnaestak godina ima slično pitanje iz oblasti kalemarstva, na koje u dostupnoj literaturi nisam mogao da pronađem odgovor.
Zadovoljstvo mi je što mogu reći kako je pomenuto pitanje, ali i odgovor na njega danas deo moje knjige. Na kraju, važno je naglasiti kako u domaćoj, ali i regionalnoj literaturi nedostaje knjiga iz oblasti kalemarstva. Koliko mi je poznato, "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" je prva knjiga iz posmatrane oblasti, napisana i objavljena u Bosni i Hercegovini u dužem periodu.
Koliko je izazovno danas pisati knjige, u vreme kada je mnogo toga dostupno u digitalnom svetu?
Posmatrano sa aspekta dostupnih informacija i različitih kanala kojim se iste prenose, smatram da živimo u sjajnim vremenima. Postoji ogroman broj ljudi koji nesebično dele vlastita znanja i iskustva iz mnogih oblasti, pa tako i o kalemarstvu, te proizvodnji voća uopšte, međutim, važno je da vodimo računa o relevantnosti, onoga koji informacije prenosi, kao i o relevantnosti samih preporuka, ako se već radi o savetodavstvu.
Naime, tu "leži" i najveći nedostatak "modernih" informatičkih vremena u kojima živimo - svako može izneti svoje mišljenje o nečemu i prozvati se stručnjakom. Sa druge strane, knjiga, kao konceptualno jedan od najstarijih medija za prenos prvenstveno znanja, pa onda i drugih informacija, oduvek je imala "filtere", tačnije metodologiju koja bi garantovala njenu relevantnost, odnosno relevantnost onog koji ju je napisao.
Na prvom mestu, stručne knjige bi trebalo da pišu ljudi koji su formalno obrazovani iz konkretnih oblasti. Dalje, kada je reč o kalemarstvu, knjigu (i savete) o pomenutoj drevnoj veštini, ne može da piše onaj koji nikada nije držao kalemarski nož u rukama. Na kraju, svaka prava stručna knjiga mora da prođe proces recenzije, od strane autoru dostupnih stručnjaka, koji su postigli vrhunac u akademskom i praktičnom pogledu u pomenutoj oblasti.
Da zaključimo, knjiga će uvek imati najveći status kod onih koji tragaju za istinskim znanjem. Takođe, posedovanje neke knjige u svojoj kolekciji pruža poseban osećaj, jer joj se uvek možemo vratiti na obieleženoj strani. Sjajan je poklon i stvara posebnu vrstu privrženosti i emocije, kakvu digitalni oblik informacije nikada neće moći da stvori kod ljudi.
Šta pokazuju prve "prognoze", rezervacije, kakvo je interesovanje publike?
Prve reakcije na vest o izdavanju knjige su odlične. Dosta ljudi se javilo i javlja se sa pitanjima i upitima o rezervaciji. Trenutno, radimo na obezbjeđivanju najefikasnijeg mehanizma plasmana knjige i izvan granica BiH, sa fokusom na Srbiju i Hrvatsku.
Ne želim da krijem, očekivanja od knjige nisu mala. Želja mi je da svaka kuća, u kojoj postoji neka voćka u okućnici, na svojim policama ima moju knjigu. Ne samo zbog toga da bih imao finansijsku korist od toga, već zbog želje da inspirišem i ohrabrim nove generacije kalemara. Kalemara, koji će očuvati domaći sortiment voća.
Naš rasadnik starih sorti je bio prvi korak prema tom cilju, a ovaj priručnik je vrhunac ideje o revitalizaciji domaćeg voćarstva, baziranog na starim sortama. To vam je kao ona anegdota, u kojoj se čoveku ne daje riba (voćka), već štap (znanje) da je i sam lovi (kalemi) do kraja života.
Šta knjiga sadrži, otkrijte nešto što bi potencijalne kupce moglo da interesuje?
Priručnik "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" objavljen je u formatu A5 i na 112 strana. U pogledu štampe i materijala izuzetnog je kvaliteta, tvrdih korica, kvalitetno prošivena. Napravljena da obučava više generacija u istoj porodici, robusna za korišćenje u spoljašnjim uslovima.
Važno je naglasiti kako knjiga ima relevantnog izdavača, te je registrovana od strane Narodne biblioteke Republike Srpske, koja joj je dodelila i ISBN broj. Recenzenti su prof. dr Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr Nada Zavišić sa Poljoprivrednog instituta u Banjoj Luci, te književnik Ranko Pavlović, koji je ujedno i lektor.
U pogledu sadržaja, knjiga odgovara na pitanja kao što su: "Zašto se kalemi?", "Šta je podloga?", "Kako se čuvaju kalem grančice?", "Šta je kalemljenje iz ruke?", "Zašto se zatvara vrh na kalemovima?", "Zašto kalemovi procvetaju?", "Kako se prenosi starija sadnica ili drvo na drugo mesto?" i slično. Pri tome, pitanja su logički poređana, od najvažnijih elemenata u kalemarstvu, preko tehnika kalemljenja, izazova u proizvodnji, pa do proizvedene sadnice.
Postoje li neki prikazi kako bi određeni koraci u kalemljenju trebali da izgledaju u praksi?
Pored toga što sadrži 100 konkretnih pitanja i 100 jasnih odgovora o kalemljenju voća, knjiga je obogaćena i sa dve veoma kvalitetne "galerije" fotografija, o najvažnijim koracima u kalemarstvu. Pomenute fotografije su načinjene primarno za ovu knjigu, originalne su i u visokoj rezoluciji. Važno je naglasiti kako sam tokom pisanja iznosio mišljenja i savete isključivo o postupcima koje i sam primenjujem u praksi. Smatram kako je takav pristup jedini ispravan i relevantan.
Gde je knjiga dostupna, kako je kupiti, naručiti...?
Trenutno, knjigu je moguće poručiti i kupiti direktno od autora, putem brze pošte ili ličnog preuzimanja. Narudžbine se mogu obaviti na stranici našeg Rasadnika.
Za kraj, recite nam, zašto baš "100 zašto i 100 zato"?
Vratiću se na priču o pitanju koje sam imao kao mlad kalemar, a na koje nisam mogao da pronađem odgovor. Naime, zanimalo me je na koju visinu se kalemi. Pri tome, tada sam već znao nešto o kalemarstvu. Naučilo se na fakultetu, imao sam mentora, a i sam sam istraživao.
Konkretno, trebalo mi je da "popunim" praznine u svom ukupnom znanju o kalemljenju voća i prozvodnji sadnica, ali ne tako da učim sve od početka iz udžbenika, već na način da nađem odgovore na preostala pitanja i nedoumice koje sam imao. Trebalo mi je dobrih petnaestak godina iskustva za to... Upravo zbog toga sam, kod same ideje o pisanju knjige odlučio da je napišem u formi konkretnih pitanja i odgovora.
Moram naglasiti kako mi je u tome od velike koristi bila i grupa "Sačuvajmo stare sorte voća", u kojoj skoro 70.000 ljudi iz BiH i regiona svakodnevno razmenjuju iskustva o kalemarstvu i proizvodnji voća. Pitanja običnih ljudi bila su mi vodič kako i o čemu da pišem.
Na kraju, da ne bude da sam u jednom od prethodnih pitanja "nakudio" digitalno prenošenje znanja. Naime, posmatrani priručnik na neki način miri "old school" metode učenja, kao i savremene načine traganja za informacijama. Volim reći kako je knjiga "Kalemljenje voća – 100 zašto i 100 zato" svojevrsni Google o kalemarstvu, u štampanoj formi.
Tagovi
Autorka