Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ada
  • 08.11.2018. 08:15

Kaloča za navodnjavanje do 10.000 hektara

Nova crpna stanica Kaloča u Adi ima potencijal za navodnjavanje između 8.000 i 10.000 hektara oranica.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 107
  • 4
  • 0

Nova crpna stanica Kaloča u Adi, koja je puštena u rad, deo je prve faze realizacije projekata iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno oko 13 miliona evra. U prethodnih godinu dana JVP Vode Vojvodine realizovale su 11 projekata, što će omogućiti navodnjavanje novih 37.000 hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

"Cilj je da se na ovaj način podignu svi tehnički kapaciteti i mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz izgradnju novih zalivnih sistema", rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i naglasio da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta: "Agrar ima veliki potencijal u Vojvodini, a izgradnja ovakvih crpnih stanica jedan je od koraka da se taj potencijal u potpunosti iskoristi".

Konkurisano je za 18 novih projekata, vrednih 50,5 miliona evra, u okviru druge faze Adu Dabi fonda. Time će biti omogućeno navodnjavanje 70.000 hektara oranica u Vojvodini.

Direktor JVP Vode Vojvodine Slavko Vrndzić naglasio je da bez  sistema za navodnjavanje nema stabilne biljne proizvodnje. Dodao je da na prostoru gde se nalazi objekat Kaloča postoji potencijal za navodnjavanje između 8.000 i 10.000 hektara oranica, te da se u sledećoj fazi poljoprivredna dobra moraju infrastrukturno opremiti da koriste vodu iz crpnih stanica.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Kaloča Ada Crpna stanica Navodnjavanje Abu Dabi fond Đorđe Milićević Slavko Vrndzić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao