Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjir plaća na osnovni račun još evro ili dva. Nemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.
U cilju sprečavanja bacanja hrane, brojni azijski restorani u Nemačkoj počeli su da naplaćuju kazne gostima ukoliko "ne oližu tanjire". Naime, u ovim restoranima se služi hrana na švedskom stolu.
Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjir plaća na osnovni račun još evro ili dva. Nemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.
Študgarski restoran Juki, kome su specijaliteti suši i gril gostima koji ne završe obrok naplaćuju jedan evro. Svi koji se zateknu u ovom restoranu imaju mogućnost da se odluče na "Probaj 120" to jest mogu da jedu koliko i šta žele sa švedskog stola u trajanju od dva časa. Ali ako im i delić hrane ostane u tanjiru plaćaju kaznu.
Vlasnik restorana kako prenosi EuroActiv kaže da se to zove "sve što možeš da pojedeš" a ne "sve što možeš da natrpaš kaže vlasnik restorana Guju Luan i dodaje: "Kao vlasnik restorana ne želiš da uznemiravaš goste. Međutim, neki od njih ne shvataju sistem pojedi koliko možeš kako treba", dodaje vlasnik Jukia.
Po sličnom principu posluje i japanski restoran Okini u Dizeldorfu. U ovom restoranu ukoliko gost na tanjiru ostavi hladnu hranu plaća kaznu u visini jedan evro, a ako je u tanjiru ostavljena hrana još uvek topla mora da izdvoji dva evra. Ovaj restoran preko veb-sajta savetuje svoje goste da naruče onoliko koliko mogu da pojedu.
U restoranu Himalaja u Mendenu u Nemačkoj visina kazne određuje se na osnovu težine ostataka hrane u tanjiru. Tako se plaća dodatnih dva evra ako je ostalo više od 100 grama hrane.
Svaki Nemac baci u proseku 225 grama hrane dnevno, od čega je samo trećina stvarno za bacanje. Istraživanje je pokazalo i da svaki građanin Nemačke godišnje baci hranu u vrednosti od oko 235 evra.
Principi po kojima posluju ovi azijski restorani sprečavaju bacanje hrane istovremeno pomažući onima kojima je to potrebno jer prikupljeni novac od kazni bude poklonjen u dobrtvorne svrhe.
Foto: Simović Đorđe
Izvori
Autorka