Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 12.02.2021. 07:30

Kina: Kaznili ilegalne proizvođače GMO kukuruza

Kinesko ministarstvo poljoprivrede uhvatilo je osam kompanja i istraživačkih institucija za koje su utvrdili da su ilegalno proizvodili ili sprovodili istraživanja sa genetski modifikovanim semenom.

Foto: Renata Prusina
  • 114
  • 22
  • 0

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova nedavno je saopštilo da su otkrili osam kompanija i istraživačkih institucija koje su ilegalno proizvodile ili sprovodile istraživanje u vezi sa genetski modifikovanim (GM) semenom.

Kako piše reuters, nezakonite su aktivnosti uočene kod dve kompanije za prodaju semena u severoistočnoj provinciji Liaoning i dva proizvođača kukuruza u severozapadnoj provinciji Ksinjiang. Sumnjiče se da su proizveli seme GMO kukuruza, a Ministarstvo je saopštilo da je ono zaplenjeno i da su kršitelji zakona kažnjeni.

Kina ne dopušta proizvodnju ni sadnju takvog semenskog materijala, a ova objava ministarstva o utvrđivanju njegove ilegalne proizvodnje je prva u poslednjih nekoliko godina.

Osim toga, upozorili su i na četiri slučaja ilegalnih istraživanja u vezi sa GMO proizvodnjom pamuka. Iako je on dozvoljen u Kini, ministarstvo tvrdi da uključeni instituti i kompanije rade na genima koji nisu prethodno odobreni u toj zemlji.

Ipak, treba napomenuti kako su kineske vlasti prošle godine izjavile da će biotehnologija biti deo kampanje za poboljšanje bezbednosti hrane, čime se da naslutiti da bi Peking mogao da preduzme dalje korake prema komercijalizaciji novih genetski modifikovanih useva.

Stručnjaci smatraju da će pre toga biti potrebno uklanjanje ilegalnog semena sa tržišta za koje se prethodnih godina govorilo da će biti široko dostupno i to pre nego što regulisani GM usevi budu mogli da se komercijalizuju.

Gde je sve GMO zabranjen?

Kada je reč o Evropskoj uniji, države članice same mogu da odaberu da li hoće da zabrane ovaj uzgoj. Od njih 27 to su učinile Francuska, Nemačka, Austrija, Grčka, Mađarska, Holandija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Bugarska, Poljska, Danska, Malta, Slovenija, Italija i Hrvatska.

Što se tiče takvih proizvoda, u EU su doneseni posebni propisi o njihovom označavanju, a kako piše gmowatch, SAD će to sprovoditi od januara 2022. godine. Tamo ne postoji službeno zakonodavstvo koje ga zabranjuje, ali u Kaliforniji postoje okruzi koji su to učinili.

Pojedine zemlje i dalje raspravljaju o njegovoj upotrebi, a zabranjen je u Turskoj, Kirgistanu, Butanu i Saudijskoj Arabiji pa i Belizeu, Peruu, Ekvadoru i Venezueli. Dalje, samo četiri afričke zemlje su zasadile bilo koje genetski modifikovane useve - Južna Afrika, Burkina Faso, Sudan i Nigerija.

Međutim, treba spomenuti da su neke zemlje poput Rusije, Perua i Zimbabvea uspostavile privremenu zabranu koja traje samo dok se ne izvrše sva ispitivanja o bezbednosti ovog načina uzgoja.

Podsetimo, prošle je godine Evropska komisija odobrila GMO soju, ali ne za uzgoj već za proizvode koji su načinjeni od nje dok je Argentina postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu GMO pšenice otporne na sušu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

GMO Kine Ilagalno istraživanje Ilegalna proizvodnja Kukuruz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D