Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 03.08.2021. 07:30

Kina obustavlja izvoz đubriva - žele da obezbede svoje tržište

Ova zemlja najveći je svetski izvoznik fosfata, a prema carinskim podacima u prvoj polovini ove godine isporučila je 3,2 miliona tona diamonij fosfatnog đubriva i 2,4 miliona tona uree velikim kupcima.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 221
  • 43
  • 0

Kineske korporacije za proizvodnju đubriva objavile su da će privremeno obustaviti izvoz radi osiguranja snabdevanja na domaćem tržištu, nakon što su cene osnovnih sirovina dosegle rekordan nivo, piše reuters.

Ova je zemlja najveći svetski izvoznik fosfata, a prema carinskim podacima u prvoj polovini ove godine isporučila je 3,2 miliona tona diamonij fosfatnog đubriva i 2,4 miliona tona uree velikim kupcima poput Indije i Pakistana.

Kinesko Nacionalno poverenstvo za razvoj i reforme (NDRC) saopštilo je da je pozvalo kompanije za proizvodnju đubriva na raspravu protiv gomilanja zaliha i špekulacija, ali nije otkrilo o kojim se firmama radi. Ali, analitičari veruju će državne poput "Sinofert Holdings Ltd", "Sinoagri Group", "China National Offshore Oil Corp" (CNOOC) i "China National Coal Group" biti među onima koje će ipak ograničiti izvoz.

Reč je o zadnjem potezu kojim se Peking uhvatio u koštac sa rastom cena glavnih sirovina. One za đubrivo su tamo postigle rekorde usled jače potražnje iz inostranstva, niže domaće proizvodnje i visokih troškova energije.

Sve zbog bezbednosti hrane

Nedavno smo pisali da se indeks cena svetske banke za najvažnija mineralna đubriva kojima se trguje na svetskom tržištu popeo na najviši nivo u poslednjih osam godina. One za fosforna su porasle na najviši nivo u poslednjih 13 godina. Dok su azotna i uree najskuplja u poslednjih devet godina. Međutim, ako Kina zabrani izvoz moglo bi doći do dodatnih poskupljenja.

"Poplave oko središnje kineske provincije Henan takođe su pogodile proizvodnju u nekim fabrikama", rekao je Gavin Ju, glavni analitičar za đubriva korporacije CRU.

Cene uree na kineskoj robnoj berzi Zhengzhou porasle su za više od trećine od početka godine. Prema kineskom Nacionalnom zavodu za statistiku početkom jula tona je koštala 2.814 juana (oko 367 evra), u odnosu na 2.674 juana (oko 349 evra) u junu.

NDRC-ova akcija usledila je nakon komentara premijera Li Kekuanga koji je prošlog meseca skrenuo pažnju na visoke cene ključnih poljoprivrednih sirovina koje predstavljaju potencijalnu pretnju sigurnosti hrane u zemlji.


Tagovi

Kina Izvoz Đubrivo Cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.