Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz hrane i pića
  • 11.12.2019. 17:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sremski Karlovci

Kinezi zainteresovani za vino, rakiju i voće iz Sremskih Karlovaca

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i delegacija kineskog grada Ningboa, jednog od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini razgovarali su o mogućnostima proširenja i uspostavljanju bolje saradnje.

Foto: Opština Sremski Karlovci
  • 142
  • 6
  • 0

Vinari, voćari i vinogradari iz Sremskih Karlovaca ubuduće će svoje proizvode moći lakše da plasiraju na kinesko tržište, saopšteno je na sajtu te Opštine. 

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i delegacija kineskog grada Ningboa, jednog od najvećih ekonomskih i trgovinskih centara u Kini razgovarali su o mogućnostima proširenja i uspostavljanju bolje saradnje.

Pored kineskih privrednika, sastanku koji je održan u zgradi opštine Sremski Karlovci, prisustovao je i šef opštinskog biroa Ningboa za trgovinu Haidong Ju.

Milenković je tom prilikkom rekao da Sremski Karlovci imaju bogatu kulturno-istorijsku tradiciju, a zbog pogodne klime i dobre geografske pozicije imaju dobre poljoprivredne, trgovinske i turističke potencijale. Pomenuo je i blizinu Dunava, koji predstavlja najvažniji plovni put i ključnu vezu između istoka i zapada, kao i blizinu autoputa i železničke pruge koja se rekonstruiše i kojom će se od 2021. godine do Beograda stizati za 30 minuta.

Dalje je pojasnio da je posebno značajno to što Srbiju i Narodnu Republiku Kinu povezuju snažne prijateljske veze, koje otvaraju mnogobrojne mogućnosti saradnje.

"Sremski Karlovci imaju šta da ponude. Razvoj vinogradarstva, voćarstva, proizvodnja vina i zdrave hrane su uz razvoj turizma najvažniji segment razvoja naše opštine u budućnosti. Na teritoriji naše opštine postoji značajan broj odličnih porodočinih vinarija, a značajan broj stanovnika bavi se voćarstvom i vinogradarstvom," rekao je Milenković.

Planska akta su kako je pojasnio zasnovana na činjenici da su Sremski Karlovci grad s bogatom kulturno-istorijskom baštinom i velikim mogućnostima da postanu srpska Burgundija. Uz to, zaključio je i republička i pokrajinska strategija razvoja, turizam, vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo vide kao važan potencijal Sremskih Karlovaca. 


Izvori

Opština Sremski Karlovci


Tagovi

Sremski Karlovci Vino Voćarstvo Vinogradarstvo Nenad Milenković Haidong Ju


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.