• Kiša i usevi
  • 22.08.2015. 11:00

Kiša je stigla prekasno!

Obilna kiša samo je zaustavila žetvu suncokreta i soje i usporila prinudno sazrevanja useva. Stručnjaci se slažu da su padavine došle prekasno i da nema govora o značajnijem povećanju prinosa.

Foto: depositphotos.com
  • 659
  • 421
  • 0

Kiša je zakasnila tri sedmice. Pomoći će samo onim parcelama pod jarim usevima koje su nakvašene pre desetak dana. Savetodavac u poljoprivrednoj stručnoj službi u Subotici, Damir Varga kaže da su padavine zaustavile žetvu suncokreta u tom kraju.

"Palo je negde oko 50 litara kiše. Skinuto je 6 - 7% suncokreta. Prinos je za sada oko 2,5 t/ha. Reč je o parcelama gde je predusev bila šećerna repa. U nastavku žetve očekujemo i veće prinose. Biće parcela koje će dati više od 3 tone, ali i onih sa kojih će biti skinuto manje od dve tone, pre svega sa rubnih delova peščare. Kod ranih hibrida kukuruza, vlaga u zrnu je oko 30%, a masovniju berbu očekujemo nakon 20. septembra. U toku je, inače, siliranje kukuruza. Kod nas još nije počela žetva soje iz nulte i prve grupe, dok se kod druge grupe još nalivaju mahune. Te biljke imaju još zelenih listova. Očekujemo početak žetve za desetak dana", kaže Varga.

Kiša zaustavila žetvu ranijih sorti soje

Savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Vrbasu, Predrag Knežević kaže da je kiša zaustavila žetvu ranih sorti soje. On ukazuje da su velike razlike u prinosu te kulture u zavisnosti od lokaliteta.

"Pre kiše je bilo žetve soje na imanju "Pionira" u Srbobranu. Žele su se sorte favorit i fortuna. Prinosi su bili 3,3 tone po hektaru i to na parcelama gde nije bilo navodnjavanja. Međutim, treba naglasiti da su noćne rose na tom mikrolokalitetu omogućile dobru oplodnju i nalivanje mahuna. Kod kasnijih sorti očekujemo bolje nalivanje zrna nakon ovih kiša. Ove godine su mikrolokaliteti od presudnog značaja. Imamo iste sorte iz iste grupe zrenja, koje u različitim lokalitetima daju potpuno različite prinose. Naročito je dobra situacija ne mestima uz kanale i vodotokove gde je bilo rosa", kaže Knežević.

Biljke su prošle fazu u kojoj bi kiša dobrodošla

Neki drugi proizvođači u srbobranskom ataru tvrde da je bilo njiva gde je soja po jutru rodila samo od 500-700 kilograma. Ipak, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Jovan Crnobarac, ima nešto drugačije viđenje situacije od dvojice savetodavaca sa početka teksta. Ocenjuje da je kiša ipak stigla prekasno, pošto su biljke već prošle fazu u kojoj bi im padavine dobrodošle.

"Kiša koja je padala je zakasnila za većinu jarih useva. Može biti malih efekata na sortama i hibridima koji su još uvek zadržali zelenu boju. Na terenu je, istini za volju, dosta šarolika situacija. Zavisi sve od toga kada je pala predhodna kiša. Zapadna Bačka i severna Bačka su dobili kiše pre dve sedmice i tamo je situacija bolja. Međutim, kod useva koji završavaju vegetaciju krajem avgusta, teško da može biti efekta od kiše. Kod soje je veliko šarenilo. Njoj su dodatne probleme i smanjenje prinosa donele grnje. Ranostasne sorte su delimično izbegle probleme sa sušom, za razliku od kasnostasnijih koje su u kritičnoj fazi bile u velikoj suši. Kod soje su svi fiziološki procesi u završnoj fazi, tako da kiša ne može doneti neki povoljniji efekat. Definitivno, kiša je zakasnila 2-3 sedmice", kaže Crnobarac.

Lakša priprema zemljišta za uljanu repicu

Dobro je ipak što je kiša povećala vlažnost zemljišta jer će to pomoći da ga poljoprivrednici lakše pripreme za setvu uljane repice, naročito na parcelama gde je predusev bila pšenica. Za uljanom repicom kod paora postoji veća zainteresovanost u odnosu na prethodne godine, a očekuje se da setva počne za dve sedmice.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Kiša Kukuruz Soja Suncokret Suša Damir Varga Predrag Knežević Jovan Crnobarac Žetva Jari usevi Vegetacija Vlažnost zemljišta Predusevi Setva Uljana repica


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."