Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 05.10.2015. 18:00

Klimatske promene - izazov nacionalnog razvoja

Tokom dva dana učesnicima konferencije će se obratiti više od 20 stručnjaka iz oblasti klimatskih promena, održivog razvoja i javnih propisa, koji će predstaviti inicijative na nivou Republike Srbije u ovoj oblasti

  • 55
  • 2
  • 0

"Vlada Srbije prepoznaje klimatske promene kao jedan od velikih izazova nacionalnog razvoja, te kao problem koji je potrebno uz doprinos svake države rešavati globalno. Srbija je među prvih deset zemalja, u junu dostavila Sekretarijatu Okvirne konferencije UN o promeni klime svoje Nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte", izjavila je danas na Konferenciji o klimatskim promenama u Beogradu "Promena klime globalni izazov - vreme za akciju na svim nivoima", ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Tom je prilikom izrazila nadanje će i sve ostale države članice Konvencije dostaviti dokument i da će 21. Konferencija UN koja se održava u Parizu dovesti do konsenzusa i obezbediti budućnost generacijama koje dolaze, dodajući da veruje da će biti obezbeđen pravno obavezujući, fer i ambiciozni međunarodni dogovor.

Publikacija: Zagrejavanje useva - kako odgovoriti?

Ministarka je najavila da je u cilju efikasnije adaptacije na izmenjene klimatske uslove, ali i podizanja nivoa javne rasprave u ovoj oblasti Ministarstvo izradilo publikaciju: "Zagrejavanje useva - kako odgovoriti - Promene klime: šta to znači za poljoprivredu Srbije" i dodala da je težnja da ovom publikacijom ukažemo na moguće probleme, ali, pre svega, da predstavimo opcije i sugerišemo rešenja.

Amabasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, čija je zemlja domaćin konferencije u Parizu, rekla je da je tema skupa pitanje da li će čovečanstvo biti u stanju da očuva život planete i dodala da je za Srbiju, kao i za druge zemlje, jedan od problema - finansiranje, ali cena nepreduzimanja aktivnosti biće mnogo veća.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport očekuje da će u Parizu biti postignut pravno-obavezujući, pravičan i ambiciozan sporazum istakavši da je reč o istorijskom skupu. On je dodao da je Srbija takođe deo tog procesa i pohvalio napore Srbije da ostvari konkretne rezultate, jer je još u junu utvrdila nacionalne mogućnosti za smanjenje emisije štetnih gasova.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aleks Ditman, istakao je da se ceo svet priprema za tu konferenciju i da je više od 100 zemalja najavilo učešće, uključujući SAD i Kinu i pohvalio Srbiju za nacionalne mere koje je donela dodavši da je dugoročni cilj zemalja članica G7 i EU dekarbonizacija.

UNDP - pouzdan partner Srbije

Podsetivši da se Srbija prošle godine suočila sa poplavama, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano, poručila je da "ako ne postupamo adekvatno prema životnoj sredini, neće ni ona prema nama". Navela je i da će UNDP, kao i do sada biti pouzdan partner Srbiji kako u praćenu globalnih obaveza i izveštavanja o napretku, tako i na njenom putu pristupanja EU.

Konferenciju organizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i u saradnji sa ambasadom Francuske. Tokom dva dana učesnicima konferencije će se obratiti više od 20 stručnjaka iz oblasti klimatskih promena, održivog razvoja i javnih propisa, koji će predstaviti inicijative na nivou Republike Srbije u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na značaj međunarodnih i domaćih mera za srpsku privredu, zakonodavstvo i životnu sredinu. Konferencija Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama "Pariz 2015" održaće se od 30. novembra do 11. decembra, a na njoj će učestvovati delegacije iz 195 zemalja i EU.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Konferencija o klimatskim promenama Pariz Beograd Klimatski uslovi Snežana Bogosavljević Bošković Emisije gasova Usevi Poljoprivreda Srbije Kristin Moro Majkl Davenport Aleks Ditman UNDP Životna sredina Pariz 2015 Irena Vojačkova-Solorano