Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 10.12.2015. 08:30

Klimatske promene smanjuju efektivnost pesticida

Naučna istraživanja pokazuju da klimatske promene smanjuju efektivnost pesticida.

  • 102
  • 12
  • 0

Mnogo pažnje je usmereno na posledice klimatskih promena na poljoprivredu, a posebna pažnja je usmerena na određene useve i biljke.

U prošloj deceniji, naučnici su istraživali i druge elemente poljoprivrede, pored biljaka, na koje bi mogle da utiču klimatske promene. Nove studije se bave posebno pesticidima, i to jednim specifičnim po imenu - permetrin. On je jedan od najvažnijih u svetu jer uništava komarce koji prenose viruse. Da li bi povećanje globalne temperature moglo da utiče na njegovu primenu? Rezultati su prilično zabrinjavajući.

Što je veća temperatura - preživljava više komaraca

Ova studija, koja se sprovodi na Univerzitetu u Montani prilično je jednostavna. Istraživači su izložili komarce koji prenose žutu groznicu permetrinu i držali su ih na različitim temperaturama. Zaključili su da se s povećanjem temperature smanjuje efektivnost pesticida. Što je veća temperatura, preživljava veći broj komaraca, pa čak i kada su izloženi istoj količini pesticida.

Istraživači misle da je uzrok i taj što je permetrin stabilniji pri nižim temperaturama ili su neuroni komaraca tada osetljiviji na permetrin, ali je moguće i da niže temperature pogoduju vezivanju permetrina za njihove neurone. Bilo kako bilo, to je zabrinjavajući rezultat.

Smanjenje padavina otežalo bi primenu pesticida

To znači da nas, ukoliko dođe do rasta temperature - čeka i najezda insekata jer protiv njih više nećemo moći da se borimo? Neki predlažu korišćenje veće količine pesticida. To i nije baš pametna opcija jer će oni insekti koji razviju otpornost i na veće količine pesticida, postati vrlo opasni, neka vrsta superinsekata koji su evoluirali i imaju visok nivo tolerancije na pesticide. Druga opcija je ta da bi farmeri trebali da koriste nove pesticide koji ne bi bili toliko efektivni kao permetrin.

Iako su ovo rezultati samo jednog istraživanja, i druge studije potvrđuju ovakav scenario. Postoje mnogi drugi načini kako klimatske promene mogu da utiču na efektivnost pesticida, kao na primer redukcija precipitacije, što otežava pesticidima da odu u zemljište, ili jednostavno ubrzavanje njihove degradacije (delovanje sunčeve svetlosti). Ovo je samo još jedan od razloga zašto bi klimatske promene mogle da budu najveća kriza s kojom se suočavamo.


Tagovi

Klimatske promene Visoke temperature Virusi Permetrin Komarci Efektivnost pesticida


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."