Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 01.06.2023. 18:00

Ko čeka 1,5 miliona tona žitarica u ukrajinskoj luci, a kome ide 40 miliona evra pomoći?

Nemirno je na Crnom moru, ali i među državama članicama Evropske unije. Dok je 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda blokirano u luci Pivdenji, EU zemlje dovode u pitanje zabranu izvoza, ali i finansijsku pomoć dodeljenu pet država.

Foto: Depositphotos/bergamont
  • 241
  • 24
  • 0

U ukrajinskoj luci Pivdenji blokirano je 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda koji čekaju na isporuku, u svom je video obraćanju izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Kaže, ovo je dokaz za sve pomorske zemlje šta se može dogoditi njihovim lukama ako Rusija bude blokirala plovidbu Crnim morem.  

Blokada luka - više cene hrane

Ističe da je od tri luke dogovorene u okviru Inicijative za žitarice, samo u Pivdenju akumulirano više od 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda na koje čekaju u najmanje deset zemalja sveta, uključujući Tursku, Egipat, Bangladeš i Kinu. 

"Očigledno je, što se manje hrane isporučuje u te zemlje i regije, cene hrane su im više, a njihovi građani imaju veće troškove. Blokada jedne luke u Ukrajini stvara ozbiljne rizike za mnoge narode. A posebno one s kojima Rusija još uvek pokušava spekulisati", poručio je Zelenski.

Tranzit ruskog amonijaka 

U međuvremenu stiže vest o tome kako je UN predložio Kijevu, Moskvi i Ankari da počnu s pripremama za tranzit ruskog amonijaka kroz Ukrajinu kako bi spasili dogovor o crnomorskom transportu. 

Portparol UN-a Stefan Dujaric, upitan o informacijama kojima raspolaže Reuters, rekao je da se razgovori nastavljaju. Podsetio je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres svim stranama izneo ideje za poboljšanje aktivnosti Zajedničkog koordinacionog centra.

"Radi se i na pitanju izvoza amonijaka, što je deo potpisanog dogovora. Razgovori i kontakti se nastavljaju. Ali to je sve što sada mogu da kažem", rekao je Dujaric.

Ograničenje izvoza u EU

A za to vreme, Mađarska zahteva produženje ograničenja izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za pet istočnoevropskih zemalja, barem do kraja 2023. Od Evropske unije traže finansijsku podršku za lokalne poljoprivrednike kako bi im se olakšao transport prošlogodišnjih žitarica. 

O toj se temi raspravljalo i na poslednjem Veću EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) gde je ministar poljoprivrede Ukrajine Mikola Solski izjavio kako bi nastavak uvedenih ograničenja uvoza četiri vrste proizvoda u pet zemalja bio neprihvatljiv.

"Zabrana će samo dovesti do novih problema, jer će je Rusi pokušati iskoristiti kako bi izazvali slabljenje jedinstva u Evropi. Ovo se ne može dopustiti. Razgovarajmo o tome jedni s drugima što je moguće iskrenije", apelovao je Solski u Briselu.

Poljskoj 40 miliona evra pomoći

Na veću se raspravljalo i o finansijskoj pomoći za pet zemalja - Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Rumuniju i Slovačku. Poljska bi trebala dobiti najviše, 40 miliona evra. Ali, ovaj predlog Komisije nije naišao na odobravanje 13 zemalja članica predvođenih Francuskom. Kažu, nije ovih pet zemalja jedinih koji imaju problema te da se one s juga Evrope bore sa sušama, a onda i nedavnim poplavama. 

Komesar za poljoprivredu Evropske komisije Januš Vojčehovski izjavio je na Veću kako sada ima više žitarica u komšijskim zemljama Ukrajine nego u njoj samoj. Dodao je i da želi produžiti sadašnje zabrane uvoza proizvoda iz Ukrajine, po mogućnosti do kraja godine, ako ne, barem do kraja oktobra "posle žetve".

Treba napomenuti da Vojčehovski pripada poljskoj vladajućoj desničarskoj stranci Pravo i pravda (PiS). U toj se zemlji ove jeseni održavaju parlamentarni izbori


Tagovi

Ukrajinske žitarice Blokada luke Crnomorski put Ruski amonijak Zabrana izvoza Pet zemalja Januš Vojčehovski Volodimir Zelenski Antonio Guteres


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)