• Predsednički izbori u SAD
  • 16.09.2016. 18:00

Ko je bolji za poljoprivredu, Hilari ili Tramp?

Ni Hilari Klinton ni Donald Tramp nisu preglasni kada je reč o poljoprivredi, ali mnogo toga može se zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla da bude budućnost američkog agrara.

Foto: hillaryclinton.com
  • 185
  • 9
  • 0

Hrana i poljoprivreda nisko su pozicionirane na lestvici prioriteta američkih birača, a to su potvrdile i nedavno sprovedene ankete. Ipak, poljoprivredna politika je deo važnih segmenata koji su biračima itekako bitni dok se opredeljuju za koga će glasati na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Poljoprivreda je povezana i sa zdravstvom, imigracijom i ekonomijom, piše portal modernfarmer.

Da poljoprivreda nije tema od koje se većini zeva, dokazao je i portal "Modern farmer" izloživši glavne stavove o njoj koje su izneli glavni rivali na tim izborima. Poljoprivreda je temelj društva, a glasači bi trebali da budu upućeni u to kako će predlozi kandidata uticati na tu privrednu granu. Ni Hilari Klinton ni Donald Tramp nisu preglasni kada je reč o poljoprivredi, ali mnogo toga se može zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla da bude budućnost američkog agrara.

Lokalni i regionalni prehrambeni lanci

Tramp je nedavno objavio listu poljoprivrednih savetnika koji prikazuju živopisnu sliku o poljoprivredi pod njegovom vladavinom. Na njoj je 65 imena advokata, senatora, guvernera i izvršnih direktora koji su na neki način povezani s poljoprivredom. Može se reći da Trampov tim podržava više intenzivne proizvodne sisteme nego "pijace u seoskim sredinama". Za razliku od Trampa, Klintonova ima "plan za ruralnu Ameriku", što uključuje povezivanje i izgradnju lokalnih distribucionih sistema "od polja do stola", a to ide u prilog malim proizvođačima. Predlaže se i direktna prodaja hrane proizvedene na farmama, lokalnim školama, vrtićima i bolnicama.

Organska proizvodnja u SAD-u

Tramp, kao veliki ljubitelj "brze hrane", kako se čini, nema nameru da podrži razvoj organske poljoprivrede, a glasači su u strahu i od ekspanzije korišćenja hemijskih sredstava. Malo je u javnosti poznato da je i Klintonova imala organski vrt u dvorištu Bele kuće, odnosno da je velika zagovornica zdrave ishrane.

Imigranti i poljoprivreda

Trampov stav prema imigrantima je kratak i jasan: deportovati sve ilegalne imigrante i zabraniti im povratak u zemlju. Međutim, on još nije objasnio kako će to uticati na razvoj poljoprivrede s obzirom na jeftinu radnu snagu. Mnogi ga zbog te namere kritikuju i boje se da bi moglo doći do nedostatka ili rasta cena hrane. Klintonova, s druge strane prepoznaje imigrante kao vredne radnike koji igraju kritičnu ulogu u ekonomiji, ali i poljoprivredi. Ona planira da nađe način za ostanak ilegalnih imigranata u zemlji i legalizaciju njihovog statusa.

GMO i označavanje proizvoda

Tramp ne podržava obeležavanje hrane koja sadrži GMO. Sudeći prema njegovoj naklonosti ka agrobiznisu, pretpostavlja se da neće biti ograničenja u upotrebi biotehnologije u poljoprivredi. Hilari se naprotiv zalaže za označavanje hrane GMO porekla, ali nije izrazila nikakvu zabrinutost oko upotrebe biotehnologije u razvoju agrara.

Uslovi za radnike u poljoprivredi

Tramp nije izneo svoje mišljenje kada se govori o uslovima rada u poljoprivredi. Međutim, u njegovoj prošlosti ima mnogo primera izbegavanja plaćanja ugovorenih usluga i protiv njega se zbog toga vodi mnogo sudskih sporova. Klintonova se zalaže za minimalnu platu sezonaca od 15$/h, a podržava i Zakon o regulaciji prekovremenih sati sezoncima.

Prava životinja

Trampovi sinovi, koji su istovremeno i njegovi glavni savetnici, poznati su po svom hobiju - trofejnom lovu u Africi. Ostatak samo možemo da pretpostavimo. Hilari ima ceo dijapazon mera posvećenih zaštiti životinja i humanom postupanju na farmama, kao i smanjenju upotrebe antibiotika u odgoju životinja. Kao senatorka, ona se zalagala za ukidanje upotrebe pilića tretiranih terapeutskim antibioticima u školskim kuhinjama.

Mada prema svim navedenim činjenicama deluje da Klintonova može bolje da doprinese američkoj poljoprivredi, svedoci smo i toga da politika nije uvek takva kakvom se na prvi pogled čini.

Foto: hillaryclinton.com


Tagovi

Poljoprivreda SAD Izbori Amerika Hilari Klinton Donald Tramp Predsednik GMO Imigranti


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."