Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predsednički izbori u SAD
  • 16.09.2016. 18:00

Ko je bolji za poljoprivredu, Hilari ili Tramp?

Ni Hilari Klinton ni Donald Tramp nisu preglasni kada je reč o poljoprivredi, ali mnogo toga može se zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla da bude budućnost američkog agrara.

Foto: hillaryclinton.com
  • 206
  • 9
  • 0

Hrana i poljoprivreda nisko su pozicionirane na lestvici prioriteta američkih birača, a to su potvrdile i nedavno sprovedene ankete. Ipak, poljoprivredna politika je deo važnih segmenata koji su biračima itekako bitni dok se opredeljuju za koga će glasati na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Poljoprivreda je povezana i sa zdravstvom, imigracijom i ekonomijom, piše portal modernfarmer.

Da poljoprivreda nije tema od koje se većini zeva, dokazao je i portal "Modern farmer" izloživši glavne stavove o njoj koje su izneli glavni rivali na tim izborima. Poljoprivreda je temelj društva, a glasači bi trebali da budu upućeni u to kako će predlozi kandidata uticati na tu privrednu granu. Ni Hilari Klinton ni Donald Tramp nisu preglasni kada je reč o poljoprivredi, ali mnogo toga se može zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla da bude budućnost američkog agrara.

Lokalni i regionalni prehrambeni lanci

Tramp je nedavno objavio listu poljoprivrednih savetnika koji prikazuju živopisnu sliku o poljoprivredi pod njegovom vladavinom. Na njoj je 65 imena advokata, senatora, guvernera i izvršnih direktora koji su na neki način povezani s poljoprivredom. Može se reći da Trampov tim podržava više intenzivne proizvodne sisteme nego "pijace u seoskim sredinama". Za razliku od Trampa, Klintonova ima "plan za ruralnu Ameriku", što uključuje povezivanje i izgradnju lokalnih distribucionih sistema "od polja do stola", a to ide u prilog malim proizvođačima. Predlaže se i direktna prodaja hrane proizvedene na farmama, lokalnim školama, vrtićima i bolnicama.

Organska proizvodnja u SAD-u

Tramp, kao veliki ljubitelj "brze hrane", kako se čini, nema nameru da podrži razvoj organske poljoprivrede, a glasači su u strahu i od ekspanzije korišćenja hemijskih sredstava. Malo je u javnosti poznato da je i Klintonova imala organski vrt u dvorištu Bele kuće, odnosno da je velika zagovornica zdrave ishrane.

Imigranti i poljoprivreda

Trampov stav prema imigrantima je kratak i jasan: deportovati sve ilegalne imigrante i zabraniti im povratak u zemlju. Međutim, on još nije objasnio kako će to uticati na razvoj poljoprivrede s obzirom na jeftinu radnu snagu. Mnogi ga zbog te namere kritikuju i boje se da bi moglo doći do nedostatka ili rasta cena hrane. Klintonova, s druge strane prepoznaje imigrante kao vredne radnike koji igraju kritičnu ulogu u ekonomiji, ali i poljoprivredi. Ona planira da nađe način za ostanak ilegalnih imigranata u zemlji i legalizaciju njihovog statusa.

GMO i označavanje proizvoda

Tramp ne podržava obeležavanje hrane koja sadrži GMO. Sudeći prema njegovoj naklonosti ka agrobiznisu, pretpostavlja se da neće biti ograničenja u upotrebi biotehnologije u poljoprivredi. Hilari se naprotiv zalaže za označavanje hrane GMO porekla, ali nije izrazila nikakvu zabrinutost oko upotrebe biotehnologije u razvoju agrara.

Uslovi za radnike u poljoprivredi

Tramp nije izneo svoje mišljenje kada se govori o uslovima rada u poljoprivredi. Međutim, u njegovoj prošlosti ima mnogo primera izbegavanja plaćanja ugovorenih usluga i protiv njega se zbog toga vodi mnogo sudskih sporova. Klintonova se zalaže za minimalnu platu sezonaca od 15$/h, a podržava i Zakon o regulaciji prekovremenih sati sezoncima.

Prava životinja

Trampovi sinovi, koji su istovremeno i njegovi glavni savetnici, poznati su po svom hobiju - trofejnom lovu u Africi. Ostatak samo možemo da pretpostavimo. Hilari ima ceo dijapazon mera posvećenih zaštiti životinja i humanom postupanju na farmama, kao i smanjenju upotrebe antibiotika u odgoju životinja. Kao senatorka, ona se zalagala za ukidanje upotrebe pilića tretiranih terapeutskim antibioticima u školskim kuhinjama.

Mada prema svim navedenim činjenicama deluje da Klintonova može bolje da doprinese američkoj poljoprivredi, svedoci smo i toga da politika nije uvek takva kakvom se na prvi pogled čini.

Foto: hillaryclinton.com


Tagovi

Poljoprivreda SAD Izbori Amerika Hilari Klinton Donald Tramp Predsednik GMO Imigranti


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."