Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrounia
  • 24.09.2022. 07:30

Ko je Mihalj Kolodžejdžak i zbog čega protestvuju poljoprivrednici u Poljskoj?

Do sada su u poljskoj organizaciji Agrounia ukazali na mnogobrojne probleme koji muče agrar ne samo Poljske nego cele Evrope. Njihov vođa je Mihalj Kolodžejdžak.

Foto: Agrounia
  • 85
  • 25
  • 0

Poslednjih nekoliko godina u Poljskoj su protesti sve intenzivniji i mnogobrojniji, a iza njih stoji organizacija Agrounia čiji lider Mihalj Kolodžejdžak privlači mnogo pažnje.

Do sada su ukazivali na mnoge probleme koji prate poljoprivrednike i ugrožavaju proizvodnju, ne samo u Poljskoj, nego u čitavoj Evropi. 

Kolodžejdžak je vrlo aktivan na društvenim mrežama gde se gotovo svakodnevno javlja s polja, ulice, trgovine. Tako je ove nedelje na Fejsbuku objavio snimak uživo iz prodavnice gde komentariše cenu ulja. 

Mihalj Kolodžejdžak: Repica pojeftinila, ulje nije

Kaže kako je pre nekoliko meseci ulje koštalo oko osam poljskih zlota (1,70 evra), a sada je gotovo 13 zlota za litru (2,73 evra).

"Repica je pojeftinila, ulje nije. Uprkos značajnom padu cene uljane repice, cena ulja u prodavnici je visoka. Tako je s poskupljenjima: Jednom kada cena poraste, tu i ostaje."

Agrounia koju vodi, kroz celu godinu organizuje manje i veće proteste. Na probleme u svinjogojstvu ukazali su prošle godine kada su na ulice istovarili hrpu stajskog đubriva, onda su blokirali fabriku đubriva zbog visokih cena, proletos su reagovali zbog loše situacije na tržištu jabuka, letos se bunili zbog jeftinih ukrajinskih žitarica koje ruše cenu domaćima, a intenzivno su učestvovali i u protestima protiv izgradnje centralnog aerodroma optužujući vladu da im želi ukrasti zemlju. 

Spas ruralnog prostora

"Glavni motiv za proteste je to što možemo izgubiti svu imovinu koju su obrađivale mnoge generacije", izjavio je Kolodžejdžak u intervjuu za Onet istaknuvši da se ne zalaže samo za poljoprivrednike nego za spas ruralnog prostora. 

Iz intervjua saznajemo da ovaj 33-godišnjak ima 20 hektara zemlje. Cela porodica je posvećena poljoprivrednoj proizvodnji. Njegov otac i brat poseduju po nekoliko desetina hektara. Zemlju obrađuju zajedno, ali imaju zasebne račune. Prigovaraju mu što vozi Leksus i nije tipičan seljak, a on ističe da nakon radnog vremena na imanju, izvodi poljoprivrednike na ulice i bori se za poljsko selo.

Papir i bojice za ministra

Ovih je dana učestvovao u emisiji s zamenikom ministra poljoprivrede Janušom Kovalskim. Kolodžejdžak je izjavio da Kovalski nije upoznat s agrarom i da je za njega ova pozicija samo prolazna. U studio je doneo plakat u kojem ga proziva da je provokator, a poklonio mu je papir i bojice da crta traktore, njive i livade i da time završi svoju avanturu u sektoru poljoprivrede.

Bore se i za potrošače

Lider Agrounije navodi da je sada nemoguće organizovati proizvodnju bez kredita. Problem nastaje kada poljoprivrednici ne mogu prodati svoje proizvode, zbog čega ostaju bez svojih imanja koja su sticana kroz nekoliko generacija.

Rekao je da se bore i za potrošače, da ne moraju kupovati krompir iz Veike Britanije ili Maroka, krastavce i kupus iz Španije. Organizacija pod njegovim vođstvom ukazuje da je lakše pasti u beznadežno siromaštvo na selu, nego u gradu.

Trgovački lanci dominiraju tržištem

Veliki deo borbe je usmeren protiv delovanja korporacija koje žele da diktiraju cene, otkup. Ukazali su na kompanije i lance supermarketa koji su bojkotovali krompir iz Poljske pa ga uvozili. Na taj su način obarali cenu i uništavali proizvođače. 

U Agrouniji ističu da se na taj način seljake dovodi do svršenog čina.

"Možemo kupiti od vas, ali morate smanjiti cene", pojasnio je Kolodžejdžak u intervjuu.

Proizvođači u takvim uslovima ne mogu da zatvore svoje finansije i nadoknade ulaganja.

"Ne ostaje ništa osim da se plate računi, kupi hrana za porodicu, isplate radnici, plati rata kredita. To je omča oko vrata seljaka i ubija se slobodno tržište", upozorio je dodajući da je u njegovoj zemlji sve manje malih farmi, a svaki dan 50 farmera napusti ovaj posao jer više nemaju snage da se bave korporacijama.


Tagovi

Poljska Agrounia Protesti poljoprivrednika Mučki provokator Poljski poljoprivrednici Korporacije Mihalj Kolodžejdžak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.