Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pleskojska kobasica
  • 07.10.2019. 11:00

Kobasica od ovčetine i govedine dobila EU oznaku geografskog porekla

Kobasice su začinjene ljutom crvenom paprikom i belim lukom. Ova kombinacija sastojaka i postupak proizvodnje daju Pleskojskim kobasicama jedinstven ukus, u Rumuniji poznat još od 13. veka.

Foto: Facebook/AGERPRES News Agency
  • 470
  • 7
  • 0

Evropska komisija odobrila je registraciju rumunskog proizvoda "Pleskojske kobasice" u registar proizvoda zaštićene oznake geografskog porekla (PGI). 

Pleskoi je selo u rumunskom okrugu Buzau, a tu se prave dimljene kobasice od mešavine ovčetine i govedine, a ponekada i kozijeg mesa. Začinjene su ljutom crvenom paprikom i belim lukom. Ova kombinacija sastojaka i postupak proizvodnje daju Pleskojskim kobasicama jedinstven ukus, u Rumuniji poznat još od 13. veka. 

Prema podacima MADR-a, udeo ovčetine najmanje je 55 odsto, a goveđeg mesa najviše 45 odsto. 

Do sada većina proizvođača nije imala službenu dozvolu za proizvodnju pa su kobasice uglavnom bile dostupne za kupovinu u malim količinama, direktno od proizvođača. Ipak, neki od licenciranih proizvođača Pleskojske kobasice osnovali su udruženje sa ciljem promocije i distribucije na evropskom tržištu. Ova oznaka sigurno predstavlja dodatu vrednost tradicionalnog rumunskog proizvoda. 

Mala EU škola - šta su zaštićeni proizvodi?

Rumunija već ima pet proizvoda sa zaštićenim oznakama kvaliteta. Uz Pleskojsku kobasicu, zaštićenu oznaku geografskog porekla ima džem od šljiva Topoloveni, salama Sibiu Salami, dimljeni šaran iz reke Tare, dimljena dunavska skuša, kao i sir Ibanesti feta koji ima zaštićenu oznaku izvornosti.  


Tagovi

Pleskojska kobasica Zaštićena oznaka Oznaka porekla Evropska komisija Rumunska kobasica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao