Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni talas
  • 13.08.2019. 17:00

Kod nas toplotni, a u Australiji ledeni talas - palo najviše snega u zadnjih 20 godina

Snažni olujni vetrovi koji su duvali brzinom i do 120 kilometara na sat opustošili su australijske južne, a posebno jugoistočne države, uzrokujući saobraćajne nesreće i nestanke struje još u petak.

Foto: Pixabay/aljonushka
  • 324
  • 15
  • 0

Dok se kod nas temperature penju i do 40 stepeni Celzijusa, u Australiji vlada zima, i to prava, kakva nije viđena poslednjih 20 godina. Ledeni talas s juga doneo je sneg na jugoistok Australije pa su vozači u australijskim državama Viktorija i Novi Južni Vels upozoreni da ne putuju ako ne moraju, piše The Weather Channel.

Snimljena je velika grupa kengura kako skaču po poljima prekrivenim snegom. Snažni olujni vetrovi koji su duvali brzinom i do 120 kilometara na sat opustošili su australijske južne, a posebno jugoistočne države, uzrokujući saobraćajne nesreće i nestanke struje još u petak. Ovaj se talas preselio u nedelju, u Kvinslendu (Queensland), kada je pala temperatura i donela susnežicu i sneg.

U nekim mestima zabeležene su najveće padavine u poslednje dve decenije, preneo je Queensland Country Life. 

fdc
Kenguri skaču po snegu

Zatvoren Veliki zapadni autoput

Ledeni talas je doneo i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njen automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melburna, u državi Viktorija. Četvorogodišnji dečak je hospitalizovan sa povredama opasnim po život, dok su petogodišnji dečak i odrasli muškarac takođe hospitalizovani, ali njihove su ozlede bile manje teške, izvestio je The Guardian. 

Gradovi na području Modrih planina u Novom Južnom Velsu su odsečeni jer je jak sneg zatvorio Veliki zapadni autoput. Na tom je području palo više od 12 centimetara snega. U Njukastlu vetrovi su otkinuli krov staračkog doma. Trebalo je evakuisati oko 30 ljudi.

Državna služba za vanredne situacije u Novom Južnom Velsu primila je više od 1.165 poziva u pomoć, otkako je počelo nevreme u petak, izvestio je 9 News.

Sneg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tokom zime, a to je od juna do avgusta. Viktorija i Novi Južni Vels mesta su mnogih skijališta, ipak Kvinslend ima suptropsku klimu i sneg je tamo puno ređi.


Tagovi

Australija Sneg Hladni talas


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!