Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Argentina
  • 12.12.2022. 16:30

Koja zemlja ima superministarstvo, a u čemu je sada svetski favorit?

Sutra se održava prvo polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu gde se sastaju Hrvatska i Argentina. Do tada proverite gde je ova južnoamerička zemlja danas s poljoprivredom.

Foto: Ilustracija
  • 325
  • 45
  • 0

Nakon eliminacije Brazila, Hrvatska će se u polufinalu Svetskog prvenstva susresti sa ekipom, jedinom preostalom koja je ostala da brani čast Južne Amerike, a to je Argentina.

Država je to koja broji gotovo 44,7 miliona stanovnika, a čije se poljoprivredne površine protežu na 38,8 miliona hektara. Glavni usevi su im soja, kukuruz, pšenica, suncokret, ječam i sirak, a poznati su i po uzgoju goveda čiji se broj u tekućoj, 2022. godini, prema procenama portala statista, kreće oko 14,5 miliona grla. 

Iako impozantna brojka, ona je prilično manja nego što je bila 2018. I verovatno će još padati jer je Vlada još u maju 2021. ograničila izvoz govedine s ciljem smanjenja maloprodajnih cena.

Iz istih razloga (ograničenja izvoza), ali i suše, poljoprivrednici smanjuju i površine pod pšenicom koje su 2021. proizveli rekordnih 21,8 miliona tona, odmah iza Ukrajine (25 miliona tona). 

Iako važe kao treći svetski izvoznik kukuruza, i ova je proizvodnja smanjenja zbog visokih cena inputa, pre svega đubriva i goriva.  

Podaci portala statista.com o svetskoj proizvodnji kukuruza

Ali, ova poljoprivredno moćna zemlja, i dalje je prvi svetski izvoznik sojinog ulja i sačme, eteričnog i ulja od kikirikija, limunovog soka, ekološki uzgajanog svežeg voća i čaja "Yerba Mate".

Ovo njihovo nacionalno piće dobija se iz lišća južnoameričkog drveta Ilex paraguariensis, koje raste na području suptropskih atlantskih šuma Brazila, Paragvaja i Argentine. Domoroci tu biljku nazivaju "pićem bogova" zbog brojnih koristi za zdravlje. Poslužuje se u posebnoj posudi takozvanoj tikvi s metalnom slamkom, poznatoj kao "bombilla".

Drugi su svetski izvoznik limuna i mošta, a treći kukuruza, luka, ulja i masti, brašna i suncokretovog ulja. 

Prema proizvodnji su drugi na svetu navedenog čaja, treći po soji i sojinoj sačmi, a četvrti po limunu, sojinom ulju i suncokretu i njegovom ulju. 

Tokom ovog leta stvorili su "superministarstvo" kako bi se otrgli krizi koju je prvobitno donela pandemija virusa korona, a potom i rat u Ukrajini. Objedinili su ministarstvo privrede, razvoja i proizvodnje i poljoprivrede, stočarstva i ribarstva. 

Drugi najviši vinograd na svetu 

Druga površinom najveća zemlja Južne Amerike poznata je i po vinogradima na izuzetno visokim nadmorskim visinama. Ipak, najviši vinograd na svetu (upisan i u Ginisovu knjigu rekorda) nalazi se u Tibetu i to na 3.563 m.n.m. ("Cai Na Xiang", Lasa). Međutim, odma ga sledi argentinska Salta na 3.111 m.n.m. u regiji Kafajate. 

Vredi spomenuti i da je fudbal, svakako, najpopularniji sport u ovoj zemlji. Ali, nacionalni je - Pato, svojevrsna mešavina pola i košarke. Igrači su na konjima, a cilj je ubaciti loptu (pato) u koš.

Ne možemo da zaboravimo tango, energični ples nastao u ovoj zemlji još 1880. godine. 

Uglavnom, prvo polufinale ovog SP-a počinje sutra u 20 sati, a oni su jedni od favorita.

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/YAYImages/jprlpco.gmail.com/Buenaventuram


Tagovi

Argentina FIFA World Cup Polufinale Poljoprivreda Katar 2022 Svetsko prvenstvo u fudbalu


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]