Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje i pirotehnika
  • 30.12.2023. 15:00

Koje domaće životinje su najosjetljivije na buku petardi i druge pirotehnike?

Stres izaziva paniku što može rezultirati pokušajem bega i povredama, ali i smanjenom proizvodnjom mleka, jaja i manjim prirastom. Buka oštećuje sluh, a postoji i opasnost od požara.

Foto: Depositphotos/InfinitumProdux
  • 97
  • 9
  • 0

Vreme je godine kada smo svakodnevno izloženi buci koju proizvode pirotehnička sredstva, odnosno neodgovorne osobe koje je koriste čak i u one dane kada su zabranjena. 

U blizini farmi to može predstavljati različite opasnosti za domaće životinje, okolinu i sigurnost generalno. Neke od tih opasnosti uključuju:

Stres kod životinja koji uzrokuje bučna pirotehnika što može rezultirati paničnim ponašanjem, begom ili povredama životinja.

Oštećenje sluha do koje dovodi intenzivna buka. 

Glasni zvukovi pirotehnike izazivaju paniku koji mogu uzrokovati nekontrolirano ponašanje životinja, pokušaje bega ili povrede dok pokušavaju pobeći od buke, kako kod samih životinja, tako i ljudi koji rade na farmi.

Stres izazvan pirotehnikom može uticati na proizvodnju mleka kod krava, smanjiti stopu nosivosti jaja kod živine ili smanjiti prirast kod svinja.

Tri vrste životinja su najosetljivije

Najosetljivije na buku od pirotehnike obično su konji, psi i svinje. Evo zašto:

Kod konja, sluh je izuzetno važan čulni organ. Imaju jako razvijen sluh koji je osetljiviji na niske frekvencije od ljudskog, što im omogućuje registrovanje zvukova koji se javljaju iz okoline. Pirotehnička sredstva ili vatromet mogu izazvati snažan strah, paniku ili stres, što ih može dovesti do paničnog ponašanja, pokušaja bega ili povreda. Postoje primeri gde su konji doslovno uginuli od straha u takvim slučajevima. 

Sluh pasa je izuzetno osetljiv i često je puno razvijeniji od ljudskog. Imaju sposobnost da čuju zvukove na širem rasponu frekvencija i znatno bolje percipiraju visoke frekvencije od ljudi. Njihov sluh može biti četiri do pet puta jači od ljudskog. Izrazito su osetljivi na buku izazvanu petardama, vatrometom ili sličnim zvučnim efektima. Mnogi psi reaguju tako da se skrivaju, laju, drhte, pokušavaju da pobegnu ili se čak agresivno ponašaju. 

Iako svinje nisu toliko poznate po osetljivosti na zvuk kao konji ili psi, jaka buka od pirotehnike može i kod njih izazvati stres. To može rezultirati nervoznim ponašanjem, promenom uobičajenih rutina ili izazvati nelagodu. Sluh im je razvijeniji od ljudskog, a usled buke znaju da se nervozno kreću, skrivaju ili proizvode neobične zvukove.

Ostale domaće životinje, poput krava, koza, ovaca, kokoška i druge živine mogu takođe da reaguju na glasne zvukove, ali obično nisu toliko osetljive kao konji, psi ili svinje. Važno je uzeti u obzir individualne razlike, okolinu i prethodna iskustva svake životinje pri proceni njihove osetljivosti na buku od pirotehnike.

Strah od petardi dovodi do prevremenog porođaja kod domaćih životinja, bega, nesreće

Takođe treba imati na umu ta upotreba pirotehnike u blizini uskladištenog sena, slame, pesticida, đubriva i generalno objekata, može izazvati požar kao i dovesti do velike materijalne štete i ljudskih žrtava. 

Kako zaštititi životinje? 

Nikako nemojte bacati petarde i druga eksplozivna sredstva u svojim dvorištima i u blizini životinja. 

Ako ih neko koristi u vašoj blizini, zamolite te osobe da to rade negde drugdje, što dalje od vašeg gazdinstva.  

Osigurajte prostor u kojem životinje borave tako da ne mogu pobeći i pritom se povrediti. 

U slučaju da se vaš pas boji buke, uvedite ga u kuću. Ako ostale životinje pokazuju znakove nervoze, straha i panike, budite uz njih jer će ih smiriti prisutnost osobe koju poznaju. 

Autor naslovne fotografije: Depositphotos/InfinitumProdux/vprotastchik


Tagovi

Pirotehnika i životinje Konj i petarde Srah od petardi Pirotehnika na farmi Sluh životinja Osetljivost na buku


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.