Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petarde i životinje
  • 04.01.2023. 15:00

Strah od petardi dovodi do prevremenog porođaja kod domaćih životinja, bega, nesreće

Svaka promena u orkuženju životinja utiče na njih. Ni lovački pas se ne rađa s navikom na pucanj puške, komentariše veterinar i stočar Rodoljub Džakula.

Foto: Depositphotos/InfinitumProdux/Sodel_Vladyslav
  • 89
  • 42
  • 0

U ovo doba godine, dok je još preostalo ponešto pirotehnike koju treba potrošiti, raspravljamo se uglavnom po društvenim mrežama o tome kako buka koju stvaraju petarde i slična sredstva smetaju ili ne smetaju životinjama. Pa tako ima onih koji, dok opsadno stanje ne prestane, štite svoje pse na sve moguće načine, a oni koji to nisu uspeli, ovih dana ih ili sahranjuju ili traže po obližnjim selima, šumama. S druge strane su oni koji, tako barem pišu, taj strah kod životinja nazivaju izmišljenim, znakom slabosti, razmaženosti. 

Kažu, pse treba naviknuti na buku, na razne uslove, pa se ne bi bojali ni za praznike. Ne znam, valjda ih treba pripremiti za rat jer, ko zna šta nam donosi 2023. 

Ali, šta je sa domaćim životinjama? I one imaju sluh, zar ne? 

Krave u strahu, jagnje se utopilo, stoka na putu

Društvene mreže vrve od postova i komentara na ovu temu.

"Ee kad bi Nova prošla bez toliko petardi, pucnjave iz raznog oružja, bilo bi puno lepše... malopre ušao u kuću, nisam hteo sa ekipom ići u grad, izabrao sam da pazim na životinje dok god ne prestane pucati... kravice i psi su nam se prilično bojali? Jedna od kravica nije prestala mukati dok god je čula tu glupu pucnjavu. Srećna Nova svima ♥️♥️", post je kojeg je napisao jedan od članova dobro poznate FB grupe Od našeg grunta do vašeg stola

Usledili su razni komentari, od onih kako su već svi naproni više s tim životinjama i njihovom osetljivošću do komentara u kojem saznajemo i o konkretnoj šteti. 

"Rezime novogodišnje noći... utopljeno jagnje, ovca slomila nogu (bili u koćaku sami jer se sinoć ojagnjila, a jagnje upalo na glavu u pola kante vode, ovca je verovatno htela da iskoči, a previsoko je), a pas se ne pomera ispred kućnih vrata. Nabijte sebi petarde u guzicu i teleportujte se u divljinu. Srećna Nova." 

U Nemačkoj je čak došlo do sudara goveda s automobilom i vozom, a uzrok je strah od petardi i raketa u novogodišnjoj noći. 

Kako piše Agrarheute, u Donjoj Saksoniji 50 goveda je pobeglo s pašnjaka, tri su završila na putu, a u njih se zabio 19-godišnji vozač. Dva su goveda uginula. Takođe na severu te zemlje poslepodne, na staru godinu, došlo je do sudara voza sa stokom gde je jedna životinja nastradala. Na sreću, niko od putnika. 

Razmažene neke seoske životinje, čini se. 

Ovako nešto može zaključiti samo bezosećajna osoba koja ne poznaje niti ljudsku, a kamoli prirodu životinja. 

Prevremeni porođaj

Veterinar i stočar Rodoljub Džakula napominje da svaka promena u okruženju životinja utiče na njih i da se ni lovački pas ne rađa s navikom na pucanj puške. Dodaje da buka koju stvaraju pirotehnička sredstva nisu prirodna ni za jedno živo biće. 

"Na ovom području su za vreme razminiravanja životinje bežale svuda širom. Osećaju strah i od petardi, vatrometa", upozorava on naglasivši kako uznemirujuće deluje ne samo buka nego i svetleći efekti pa rešenje za ovaj problem ne vidi ni u ove godine sve više spominjanim laserskim atrakcijama koje itekako smetaju pticama. 

Kaže, životinje imaju puno veći adaptacijski faktor od čoveka, mogu se na svašta privknuti nakon nekog vremena, ali stres kojeg uzrokuju ovakvi zvukovi od kojih neki idu i do 120 decibela, poput petarde Dum Bum, je jako velik i opasan za njih.

Osim što mogu nastradati bežeći, ovih dana čitamo o tome kako su neki psi uginuli od straha. Ako vam već nije stalo do pasa, možda će vas zanimati da negatvino utiču na krave, suprasne svinje i ostalu stoku u ovom stanju. 

"Dolazi do lučenja hormona stresa koji mogu dovesti do bržeg i preuranjenog porođaja", upozorava Džakula koji nije mogao, a da se ne osvrne na još jednu, kako kaže, najvažniju stvar: 

"Interesantno, svi se sada brinemo za životinje, a šta je s ljudima, sa starima koji su sami kod kuće, kojima su deca daleko? Šta je s malom decom? I oni trpe strah, nelagodu", zaključuje. 

Ovi su praznici iza nas kao i besmisleni običaj pucanja kojima su naši stari hteli oterati zle sile od kuće. A danas ih, većinom mladi, besposleni i mamurni - privlače. Jer, nekada je pucnjava trajala minutu, dve, a danas, satima, danima. 

Nije li došlo vreme da prestanemo s ovom primitivnom praksom? 


Tagovi

Adaptacijski faktor Petarde i životinje Strah životinja Krave se boje Pirotehnika Stari običaj Stres Dum Bum Prevremeni porođaj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić