Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prostesti poljoprivrednika
  • 09.08.2015. 14:30

Koje mere je donela francuska vlada?

Francuska vlada je krajem jula 2015. godine donela program podrške stočarstvu u 24 tačke, od kojih su neke kratkoročne, a druge strukturne i usmerene na izvoz, proizvodnju energije i jačanje ugovornih odnosa.

Foto: depositphotos.com, photography
  • 126
  • 7
  • 0

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol sastao se 24. jula s predstavnicima svih delova mlečne proizvodnje i distribucije. Uočena je krizna situacija na međunarodnom planu, naročito kada je reč o maslacu i mleku u prahu. Pripremajući se za sednicu saveta ministara Evropske unije, 7. septembra, Le Fol je rekao da će odlučno tražiti mere na nivou Unije, naročito dizanje interventnih cena, pa je od prisutnih zahtevao da u tom pravcu mobilišu svoje evropske mreže.

Francuska vlada je krajem jula 2015. godine donela program podrške stočarstvu u 24 tačke, od kojih su neke kratkoročne, a druge strukturne i usmerene na izvoz, proizvodnju energije i jačanje ugovornih odnosa. Povodom kratkoročnih mera, vlada je apelovala na prerađivače i velike trgovinske lance da dignu otkupne cene na način kako su to obećali pre nekoliko meseci.

Država će, zajedno s bankama poraditi na restrukturiranju srednjoročnih i dugoročnih dugovanja stočara koji su se našli u neprilikama, naročito mladih i novih investitora. Država će najizloženijim uzgajivačima pomoći svotom od 50 miliona evra u servisiranju kredita i s još 16 miliona evra da pokrije njihove obavezne uplate u posebni socijalni fond sela (zdravstveno osiguranje i razne socijalne beneficije).

Povećanje cena nužno

Le Fol je sve aktere mlečne mreže pozvao na odgovornost. Do kraja godine, uzgajivači moraju da se uvere u perspektivu pozitivnih pomaka cena. To zahteva da se u vrlo teškoj i neizvesnoj međunarodnoj situaciji mleko mora dodatno vrednovati na nacionalnom tržištu.

Distributeri su se obavezali da od avgusta, u okviru bilateralnih pregovora sa svojim dobavljačima, povećaju cene nekih primarnih proizvoda koji se prodaju pod njihovim imenom. Prerađivači mleka su se obavezali da tako povećana sredstva prenesu na uzgajivače. Svi su se složili da je, naročito u ovom teškom periodu važno insistirati na francuskom poreklu sirovina.

Akteri koji bi u komercijalnim ili ugovornim diskusijama imali teškoće u sprovođenju tog dogovora mogu da se obrate Usklađivaču trgovačkih odnosa u poljoprivredi. Svi učesnici složili su se da jednake zahteve treba postaviti i ugostiteljima i prodavnicama s niskim maržama. Ministar se obvezao da će tokom idućih dana kontaktirati te aktere i podsetio na odluku vlade od 22. jula da se zalaže za lokalne nabavke u menzama u okviru državnih struktura.

Le Fol je najavio da će sazvati novi sastanak predstavnika mlečne mreže nakon EU sastanka 7. septembra da bi na osnovu izveštaja Usklađivača trgovačkih odnosa u poljoprivredi proverio primenu i rezultate upravo postignutog dogovora.

Intervencija države i banaka!

Javna investiciona banka će izdati garancije do pola milijarde evra uzgajivačkim preduzećima da bi osigurala podmirenje njihovih dugovanja prema dobavljačima. Takve intervencije uključuju odlaganje sledeće uplate za penziono i zdravstveno osiguranje, olakšanje u finansiranju potreba regija pogođenih sušom, opraštanje plaćanja poreza na neizgrađeno zemljište ugroženim uzgajivačima, manji produžetak vremena za uplate PDV-a, te odlaganje uplate poreza na dohodak.

Strukturne mere se odnose na subvencije u visini od 10 miliona evra marketinškim akcijama mesa i mlečnih proizvoda na sopstvenom i stranim tržištima, pooštrenje kontrola označavanja izvornosti proizvoda, angažman države da u zadatim pravnim okvirima sprovodi preporuke kojima se pogoduje lokalnim nabavkama, a usmeravaće se i lokalne samouprave da sprovode te preporuke.

Reaktiviranje francuskog izvoza

Tu je i reaktiviranje državnih izvoznih garancija da bi se održao izvoz goveđeg mesa tradicionalnim grčkim kupcima u okviru normalizacije tamošnjeg bankarstva, kao i operacionalizacija programa francuskog izvoza mesa donesenog pre tri godine. Jačaće i zahtevi usmereni na strane vlasti da odobre francuske izvoznike, naročito u Aziji i u Sredozemlju. U toku je i oslobađanje od lokalnih prireza svih instalacija za obradu otpada (metanizacija), ali i prilagođavanje otkupne cene elektriciteta proizvedenog u instalacijama za obradu otpada. Podrška će najviše biti usmerena na primenu sunčeve energije u objektima za uzgoj, a evropsko finansiranje će biti usmereno, u okviru Junkerovog ivesticionog plana, na projekte metanizacije.

Planirano je ulaganje 120 miliona evra u program kojim bi se dugoročno unapredila konkurentnost proizvodno-distributivnog sistema, te poboljšali komercijalni i ugovorni odnosi u proizvodno-distribucionim sistemima životinja, kao i pojednostavnjenje administrativnih procedura u vezi sa uzgojem i poboljšanjem kontrola seoskih gazdinstava. U toku je i zaštita uzgoja ovaca protiv vuka i predlog Bernskoj konvenciji i EU da se vuk više ne kvalifikuje kao strogo zaštićena vrsta.

Foto: depositphotos.com, photography33, Prevod: Udruga Život


Tagovi

Stefan Le Fol Francuska Poljoprivreda Program podrške stočarstvu Otkupne cene


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."