Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje
  • 31.07.2022. 11:00

Koje su mere za zaštitu uskladištenog žita?

Pored insekata, značajne gubitke u sladištu, prouzrokuju svojom aktivnošću glodari, a kao najznačajniji su sivi i crni pacov i domaći miš. Kada su ptice u pitanju značajni su domaći vrabac, divlji golub i gačac.

Foto: Maja Celing Celić
  • 118
  • 28
  • 0

Uskladišteno žito i proizvode od žita napada i oštećuje veliki broj organizama kao što su insekti, grinje, mikroorganizmi, glodari i ptice. Godišnje se tokom skladištenja, izgubi oko 15 odsto zrnenih proizvoda, od čega najveći deo štete i do 80 odsto prouzrokuju štetni insekti.

"Skladišni insekti se prema načinu života svrstavaju u primarne i sekundarne, gde su primarne štetočine ekonomski najznačajnije, jer napadaju i oštećuju cela zrna i razvijaju se u njima. Najpoznatije vrste iz reda Coleoptera(tvrdokrilci) su žišci familija Curculionidae, a iz reda Lepidoptera-leptiri, moljci iz familija Gelechiidae i Tineidae", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Valjevo Slađana Gavrilović i dodaje da sekundarne štetočine napadaju samo oštećena žita u toku žetve, transporta ili čuvanja u neadekvatnim skladišnim uslovima.

Alen Beno: Svakome bih preporučio izgradnju metalnih silosa

Dalje navodi da pored insekata, značajne gubitke u sladištu, prouzrokuju svojom aktivnošću glodari, a kao najznačajniji su sivi i crni pacov i domaći miš. Kada su ptice u pitanju značajni su domaći vrabac, divlji golub i gačac.

Hemijska metoda - samo kada je neizbežno

Zaštita uskladištenog žita od štetočina je usaglašena sa zahtevima međunarodnih standarda kvaliteta i kodeksima: dobra poljoprivredna praksa, dobra proizvođačka praksa, dobra praksa uskladištenja i standard HACCP, i dominantno se oslanja na primenu preventivnih mera i monitoring štetočina, dok se direktno suzbijanje, posebno korišćenje hemijskih metoda zaštite, preduzima samo kada je to neizbežno.

"Direktne mere suzbijanja skladišnih insekata obuhvataju fizičke i hemijske mere koje se preduzimaju sa ciljem da suzbiju prisutne insekte a pojedine i da spreče infestaciju u dužem vremenskom periodu. U fizičke mere suzbijanja skladišnih insekata ubrajaju se ekstremne temperature i inertna prašiva" kaže stručnjak i dodaje da temperature izvan optimalnih vrednosti 25-33 stepena Celzijusa se mogu koristiti kao jedan od načina za suzbijanje, jer na tim temperaturama skladišni insekti prestaju da se hrane odnosno uginjavaju.

Insektici su primarno rešenje

Kaže da hemijske mere podrazumevaju primenu kontaktnih insekticida ili fumiganata. Primena ovih insekticida je i pored niza nedostataka koje nosi sa sobom i dalje najznačajniji segment integralnog programa suzbijanja skladišnih insekata i grinja.

"Kontaktni insekticidi imaju niz prednosti u odnosu na fumigante jer su manje opasna za lica koja vrše tretiranje, suzbijaju insekte i sprečavaju nove infestacije uskladištenih proizvoda u periodu od nekoliko meseci", kaže savetodavac.

Ovi insekticidi su namenjeni za tretman uskladištenog prostora i za tretman biljnih proizvoda pri unošenju i skladištenju. Najviše se koriste jedinjenja iz grupe organofosfata i piretroidi, a izbor insekticida zavisi od propisa i potreba svake države. U našoj zemlji za ovu namenu registrovano je više preparata na bazi malationa i pirimifos-metila iz grupe organofosfata i deltametrina i cipermetrina iz grupe piretroida.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uskladišteno žito Skladišta Slađana Gavrilović Insekti Glodari Insekticidi Mere suzbijanja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.