Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sateliti u poljoprivredi
  • 15.12.2022. 10:00

Koji su internet servisi najbolji za korišćenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Kako satelitske snimke primeniti u okvirima manjih gazdinstava, sitnijih površina i niže platežne moći? Odabrali smo šest favorita među brojnim onlajn servisima.

Foto: Vantagedrones@Depositphotos
  • 239
  • 37
  • 0

Pitanje iz naslova postavili smo sebi uvidjevši kako je sve veći broj firmi i organizacija koje rade na razvoju i popularizaciji korišćenja zapisa nastalih iz satelita. Put do odgovora nije bio brz niti jednostavan. Otvorili smo tu Pandorinu kutiju, a poseban naglasak stavili na primenu u okruženju domaćih poljoprivrednika. 

Znamo priličan broj primera gde se sateliti i dronovi uspešno koriste na velikim površinama poput onih u Brazilu, Ukrajini ili SAD-u, gde se nadziru stada, rade procene roda i prate zdravstvena stanja zasada kao i analiziraju štete.

Ali kako ove tehnologije primeniti u okvirima manjih gazdinstava, sitnijih površina i niže platežne moći? 

Analizirali smo mnoge, ima ih javnih i privatnih, iz malih i velikih kompanija, s više ili manje mogućnosti korišćenja, sa boljim i lošijim korisničkim iskustvima. Kategorisali smo ih i odabrali sledeće kao naše favorite. 

EOS Data Analytics

Ova kompanija danas deluje globalno, a poslovanje je započela iz Ukrajine. Njihov osnivač Maks Poliakov ne skriva velike ambicije u ovom području te najavljuje lansiranje svoje konstelacije od sedam satelita, od kojih će prvi put zemljine orbite do kraja ove godine.

Ali dok dočekaju svoju, njihov softver itekako uspešno radi sa javnim i komercijalnim zapisima sa satelita drugih kompanija. Njihove servise za kontrolu useva obeležava pregledan i intuitivan ekran, kao i bogat set alata. Tu su dakako i razni indeksi, kao i mogućnost automatizovanog unosa grupe čestica kroz KML datoteke. 

Aplikacija omogućuje i meteorološke podatke (arhivske i prognozne) za svaku od tabli kao i dokumentiranje aktivnosti, čime donekle i ulazi u sferu FMS (Farm management softwarea). Ova kompanija je razvila niz usluga kojima izlazi izvan okvira samih poljoprivrednih proizvođača, jer nudi razna specifična rešenja i interfejs za IT stručnjake, osiguravajuća društva, agro kooperacije i proizvodne konsultante. Donose mogućnost zoniranja, kontrole, višestruke mogućnosti timskog rada te raznih upozorenja što može biti od interesa većim kompanijama.

Korisnici imaju prilično mogućnosti u modu besplatnog korišćenja, ali se prave stvari nude tek uz naplatu. 

Cena zavisi od stepena usluge, pa tako paket za 1.000 hekatra košta 460 EUR-a na godinu, dok onaj sa više mogućnosti za istu površinu naplaćuju 1.360 EUR-a.

Uz veb aplikaciju dostupna je i mobilna za Google i Apple uređaje.

EOS Data Analytics https://eos.com/products/crop-monitoring/

Agrivi

Pojedinci će se pitati šta Agrivi uopšte radi na ovoj listi, ali to nipošto nije slučajno. Šta više, poznato je da ova firma razvija internet aplikacije za vođenje biljne proizvodnje na više nivoa, ali nama nije promaklo da su u njima integrisani i moduli koji donose najbolje od satelitskih tehnologija. I još ponešto.

Sami foto zapisi imaju relativno malu vrednost korisniku, međutim ako su oni upareni sa informacijama sa terena onda mogućnosti primene rastu eksponencijalno. A upravo je to glavni forte Agrivija na ovom spisku. I oni pružaju meteo podake, koje omogućavaju dopuniti sa IoT meteo i soil rešenjima sa konkretnog lokaliteta. Tu se odmičemo od predickija i procena, i dolazimo u svet konkretnih stvarnih vrednosti. Vrednosti za najbolje moguće odluke u proizvodnji.

I Agrivi dolazi u veb i ap obliku, koje ćete lako pronaći na store-u vašeg mobilnog telefona. 

Agrivi https://www.agrivi.com/industries/farms/

Sinergise - Sentinel Hub, Sentinel Playground

Kada je reč o alatima koji olakšavaju korišćenje satelitskih fotografija prosečnom korisniku bio bi greh ne spomenuti i slovenački Sinergise. 

Ova firma sa sedištem u Ljubljani regionalni je lider u razvoju online rešenja za korišćenje satelitskih zapisa. Nude alate za različite primene, najčešće u kontekstu ESA i evropskog programa Copernicus i Sentinel satelita.

Njihova su rešenja deo i sistema domaće administracije (Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju), koja u podlozi nadzora isplate podsticaja vrti njihov "endžine".

Vredi izdvojiti njihov Sentinel Playground - zgodnu platformu za upoznavanje sa mogućnostima satelitskih fotografija. Nude više satelita na izbor, uz mogućnosti filtera zapisa kroz definiciju nivoa naoblake. Besplatan je i pruža različite dodatne opcije.

Njihov drugi proizvod, EO browser, nudi više, ali donosi i poteškoće u korišćenju. Interfejs traži relativno visok nivo edukacije korisnika, a ni intuitivnost korišćenja mu nije najjača strana. 

Dobra je vest da Sentinel HUB pruža mogućnost aplikativnog pristupa svojim internet sistemima, što je i prilično dobro dokumentovano. 

Sinergise - Sentinel Playground https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground/

OneSoil

Ovaj app sa švajcarsko-poljskom adresom je prilično daleko dogurao u popularizaciji indeksa i zoniranja kao podloge za preciznu poljoprivredu. Popularani su među poljoprvrednicima sa razlogom. 

Reč je o besplatnoj aplikaciji za daljinsko posmatranje razvoja useva, praćenje vremena i dodavanje beleški. U veb verziji je moguće pregledavati datoteke sa mašinama i izračunavati količine semena i đubiriva, baš kao i na mobilnoj aplikaciji. I u drugom smeru Onesoil omogućuje preuzimanje zona u različitim formatima u zavisnosti od mehanizacije sa kojom raspolažete.

OneSoil https://onesoil.ai/en/

Karakteriše ih veliki broj preuzimanja, kao i prilično visoke ocene korisnika na popularnim trgovinama aplikacija.

AgroMonitoring

Ova britanska kompanija nudi kombinaciju Sentinel zapisa sa vremenskom prognozom na nivou pojedinog poligona (zemljišne čestice). U branši su desetak godina, a sistem kontinuirano nadograđuju. U toku našeg istraživanja desilo se i prelazak na novu verziju koja je u odnosnu na prethodno donela poboljšano korisničko iskustvo. 

Nude i aplikativni pristup, ali takve mogućnosti naći ćete na većem nivou kod drugih ponuđača. 

AgroMonitoring https://agromonitoring.com/

Planet Lab

Podatak da je danas u Zemljinoj orbiti više od 200 njihovih satelita jasno opisuje razmere njihovog uticaja na ovu scenu.

Dve su konstelacije Planet Laba danas u punoj funkciji. Prva je Dove, mreža koja sadrži više od 200 malih satelita preciznosti tri metra za najmanju jedinicu zapisa (pixel). Druga je SkySat koji čini 21 satelit razlučivosti 50 cm. Ova firma danas u proseku dnevno isporuči 1.700 fotografija Zemlje iz svemira.

U njihovoj je grupaciji bila i akvizirana RapidEye misija koja je davala zapise 5-metarske rezolucije. Ista je zaključila svoje delovanje pre dve godine, ali i danas omogućuje pristup arhivskim zapisima koji datiraju od 2009. 

Oni su dakle proizvođači, prva ruka, rekli bismo. No, uz svoje fotografije nude i niz alata namenjenih krajnjem korisniku. Planet Explorer, Planet Stories, Basemaps viewer i Tasking Dashboard njihove su perjanice, kojima su prilično zakomplikovali život prosečnom korisniku, u našem slučaju poljoprivredniku.

Da, oni pružaju razne mogućnosti u domenu opšte primene, ali malo ćete toga na prvu naći za specijalizovanu primenu na malom poljoprivrednom gazdinstvu. Ova se velika kompanija svojim rešenjima po našem iskustvu nije odlučila približavati prosečnom internet korisniku. Njihov poslovni fokus je drugde, a uspeh ne izostaje, budući da njihovih 750 zaposlenih kreira godišnji prihod veći od 113 miliona dolara.

Budući da je kompanijama iz ovog domena "defence" primena (obaveštajna) itekako lukrativna delatnost, biće zanimljivo pratiti kretanje njihovih prihoda u ovoj i narednim godinama.

Planet Lab https://www.planet.com/

 


Tagovi

Sateliti u poljoprivredi EOS Data Analytics Agrivi Sinergise OneSoil AgroMonitoring Planet Lab SatelitFoto


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)