Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DRI
  • 09.02.2023. 13:30

Koliko se državnog poljoprivrednog zemljišta ne koristi?

U dokumentu Državne revizorske institucije zaključuje se da osnovni preduslovi za efikasno izdavanje u zakup i na korišćenje ovog zemljišta nisu ispunjeni, kao i da Uprava za poljoprivredno zemljište ne prikazuje realno stanje površina.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 68
  • 3
  • 0

Prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) više od trećine raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta je neobrađeno, piše Tanjug.

Od raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za davanje u zakup i na korišćenje ugovorima je data površina od skoro 265.000 hektara, dok je zemljište koje nije dato u zakup i na korišćenje, a koje je neobrađeno, površine oko 143.500 hektara ili 35 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja "Efikasnost korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini".

"Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na dan 31. oktobra 2021. godine iznosila 805.795 hektara, od čega su 397.111 hektara (49 odsto) parcele izuzete od davanja u zakup i na korišćenje", saopštio je direktor DRI Duško Pejović.

U dokumentu DRI, koji se nalazi na kraju teksta, zaključuje se da osnovni preduslovi za efikasno izdavanje u zakup i na korišćenje ovog zemljišta nisu ispunjeni, kao i da Uprava za poljoprivredno zemljište ne prikazuje realno stanje površina.

Zato je ova institucija dala preporuke Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da preduzme aktivnosti u cilju donošenja Poljoprivredne osnove Republike Srbije; preduzme mere i aktivnosti po pitanju blagovremenog donošenja Godišnjih programa jedinica lokalne samouprave; propiše kriterijume prema kojima jedinice lokalne samouprave opredeljuju površinu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koju daju na korišćenje bez plaćanja naknade, kao i da planira veći obuhvat i učestalost inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Preporuke je uputila i Upravi za poljoprivredno zemljište i gradu Vršcu i Zrenjaninu.


Dokumenti


Tagovi

Državna revizorks institucija Državno poljoprivredno zemljište Duško Pejović Korišćenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D