• Uticaj pesticida na respiratorni sistem
  • 18.08.2016. 18:00

Koliko su pesticidi opasni po zdravlje?

Na desetine pesticida koji se upotrebljavaju u zaštiti bilja povezano je sa respiratornim problemima poljoprivrednika!

Foto: bigstockphoto.com, comzeal
  • 976
  • 33
  • 0

Kada razmišljamo o mogućim negativnim dejstvima herbicida, insekticida i fungicida, često se fokusiramo na način na koji utiču na životnu sredinu. Međutim, oni itekako utiču i na ljude, a naročito poljoprivrednike.

Nažalost, istraživanja na tu temu su još u začetku jer je potrebno testirati na desetine proizvoda da bi se saznalo kakve efekte i posledice imaju na funkciju disajnih organa i uopšte na ljudsko zdravlje.

Nedavno objavljena studija istražila je mogući uticaj pesticida, regulatora rasta, insekticida, fungicida, fumiganata i rodenticida na respiratorno zdravlje poljoprivrednika koji su ih koristili.

Rezultati su pokazali da je 29 pesticida (37%) bilo povezano sa otežanim disanjem poljoprivrednika. To znači da su oni, koji su upotrebljavali te proizvode, skloniji problemima s disanjem od onih koji ih nisu koristili, prenosi portal ModernFarmer.

Naučnici su istakli da studija pokazuje korelaciju, ali ne i uzrok problema respiratornih organa. Međutim, svima je jasno da uzročno-posledična povezanost između njih ipak postoji.

Foto: bigstockphoto.com, comzeal


Tagovi

Zaštita bilja Pesticidi Regulatori rasta Insekticidi Fungicidi Fumiganti Rodenticidi Zdravlje Respiratorni organi


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."