Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu u EU
  • 01.10.2016. 18:00

Koliko žene učestvuju u ruralnom razvoju?

Žene na selu često su ekonomski zavisne od svojih muževa, samo 29 ih je nosioc poljoprivrednog gazdinstva, za njih ne postoji radno vreme, a bore se i sa nedostatkom osnovnih socijalnih i prava na penziju.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 4.930
  • 243
  • 0

"Moramo ohrabriti žene i podstaći dalji razvoj ruralnih područja i veću primenu postojećeg zakonodavstva. Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a učešće žena u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja je niska", zaključila je to hrvatska predstavnica Evropskog parlamenta Marijana Petir govoreći o ulozi, položaju i mogućnostima koje imaju žene u ruralnim područjima Evropske unije.

Petir objašnjava kako ni jedna država članica nije do sada uspostavila tematski program podrške za žene u ruralnim prostorima kakav na primer postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Evropskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Žene malo učestvuju u ruralnom razvoju

"Od ukupnog broja onih koji učestvuju u treninzima ponuđenim u poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicija, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U merama diversifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene", istakla je Petir zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Na zajedničkoj sednici Odbora za prava žena i ravnopravnost polova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj prošle nedelje, hrvatska predstavnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir i predstavnica iz Španije Maria Lidia Senra Rodrigez predstavile su izveštaj na temu "Žene i njihova uloga u ruralnim područjima" na kome rade zajedno - Petir kao predstavnik Odbora za prava žena i ravnopravnost polova, a Senra Rodrigez u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Žene su ključni deo porodice na selu

Petir je objasnila kako žene u ruralnim područjima brinu o porodici, čuvaju tradiciju i životnu sredinu zatim rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih privrednih grana svake zemlje i učestvuju u procesu proizvodnje hrane.

Osim toga, kako je naglasila Petir, žene u ruralnim područjima neprocenjivo su bitne za svoja poljoprivredna gazdinstva, važne su i za razvoj preduzetništva, održivi razvoj, kao i celokupni privredni razvoj.

Na osnovu tih konsultacija, Petir ističe kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, nedovoljno su informatički pismene, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskom nivou, čak 41% ljudi koji žive una ruralnim područjima nisu nikada koristili internet.

Samo 29% žena su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Žene na selu često su ekonomski zavisne od svojih muževa, samo 29% ih je nosioc poljoprivrednog gazdinstva, za njih ne postoji radno vreme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i prava na penziju kao je neplaćeno porodiljsko odsustvo. Bezmalo polovina njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a žene na selu u vrlo maloj meri učestvuju u procesima donošenja odluka na lokalnom i regionalnom nivou.

Petir je objasnila da ona i Rodriguez žele da stvore pozitivno ocenjen izveštaj koji će biti fokusiran na Evropsku uniju, a koji će dati jasne preporuke šta je potrebno preduzeti da bi se položaj žena u ruralnom području unapredio.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Žene Ruralna područja Prava Obrazovanje Održivi razvoj Poljoprivredna gazdinstva Razvoj


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."