Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 11.06.2021. 07:30

Kombinacija za biodezinfekciju zemljišta - poboljšava i prinose

Eksperimenti su pokazali da otpad od proizvodnje piva u kombinaciji sa repičinom pogačom i svežim goveđim đubrivom dezinfikuju zemlju, uništavaju nematode i poboljšavaju prinose.

Foto: Bigstock/Roman Nerud
  • 111
  • 8
  • 0

Pokazalo se da je upotreba mnogih hemijskih sredstava za fumigaciju u poljoprivredi štetna za ljudsko zdravlje i životnu sredinu. Nastojeći da smanji otpad iz te industrije i količinu pesticida, naučnici su ispitali upotrebu organskih nusproizvoda iz proizvodnje piva kao potencijalnu metodu za dezinfekciju zemljišta, očuvanje poželjnih mikroorganizama u njemu i povećanje prinosa.

U studiji koju prenosi Eurekalert, istraživači sa španskog Instituta za poljoprivredna istraživanja i razvoj Neiker ispitali su upotrebu poljoprivrednih nusproizvoda poput uljanih pogača i otpada žitarica i hmelja iskorišćenih u proizvodnji piva zajedno sa svežim goveđim đubrivom koji predstavljaju mogućnost za biodezinsekcijske tretmane.

"Pogača od uljane repice i ostaci od proizvodnje dve su potencijalne sirovine za organske tretmane, a koji su pokazali stvarno pozitivne rezultate u prethodnim istraživanjima", pojašnjava vodeća autorka studije, Majte Gandariasbeitia. Dodaje da visok udeo azota koji sadrži ta masa podstiče aktivnost korisnih mikroorganizama u zemlji pomažući u razgradnji organske materije poput stajskog đubriva, ubijanja nematoda i drugih parazita koji oštećuju useve.

Gandariasbeitia takođe naglašava kako nematode mogu negativno da utiču na prinose.

"One korenovih kvržica vrsta su uobičajenog parazita u zemlištu koji prodire u tkivo podzemnog dela biljke gde položi jajašca. Ta aktivnost uzrokuje stvaranje čvorova na njemu", opisuje ona. Kaže da one negativno utiču i na njegov razvoj te da zbog toga biljka ne može efikasno da crpi hranive materije.

"Njihov rast je usporen što na kraju dovodi do smanjenja prinosa", dodaje.

Povećanje prinosa za 15 odsto

Kako bi se dezinfikovalo zemljište i smanjile populacije nematoda, nusproizvodi od proizvodnje piva i uljana pogača dodati su u zemljište zajedno sa svežim goveđim đubrivom kao potencijalni organski tretman. Nakon obrade rezultata, istraživači su otkrili značajno smanjenje korenovih kvržica.

Dokazano je i povećanje prinosa za oko 15 odsto u odnosu na kontrolne parcele i to nakon godinu dana. Uz to, ovaj način je povećao populaciju korisnih mikroorganizama u zemljištu, što je uticalo i na njegovu prozračnost i strukturu.

Zaključno, studija pokazuje da su spomenuti nusproizvodi efikasan tretman za nematode korenovih kvržica i druge parazite kao i da postižu veći prinos i promovišu održive prehrambene sisteme uz manje otpada iz poljoprivredne industrije.

Međutim, istraživači su naglasili da su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrili i drugi potencijalni organski tretmani koji bi se mogli koristiti na sličan način.

"Još uvek postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti kako bismo bolje mogli razumeti šta se dešava u zemljištu tokom i nakon ovih tretmana biodezinfekcije", navodi autorka studije.

Zaključuje kako to može pomoći u razjašnjavanju pitanja kakve bi osobine trebalo da traži u drugim potencijalnim eko tretmanima za efikasno suzbijanje parazita u zemljištu.


Tagovi

Dezinfekcija zemljišta Mikroorganizmi Nematode Pivo Repičina pogača Stajsko đubrivo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.