Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasimo pčele
  • 17.05.2019. 17:00

Komisija registrovala inicijativu Spasimo pčele! Potrebno milion potpisa

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagovati u roku od tri meseca.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 713
  • 36
  • 1

Evropska komisija juče je odlučila registrovati evropsku građansku inicijativu pod nazivom "Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa insekata u Evropi". Organizatori pozivaju Komisiju da "donese propise za održavanje i poboljšanje staništa insekata, pokazatelja očuvanosti okoline".

Građanska inicijativa usmerena je na određivanje sledećih obaveznih ciljeva: "unapređenje bioraznolikosti kao opšteg cilja zajedničke poljoprivredne politike, značajno smanjenje upotrebe pesticida, potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterijuma prihvatljivosti, unapređenje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajolika, efikasno smanjenje količine hranjivih materija (npr. Natura 2000), efikasno utvrđivanje područja očuvanja, jačanje istraživanja i praćenja, kao i poboljšanje obrazovanja."

EU na osnovu Ugovora može preduzeti pravne mere u područjima kao što su unutrašnje tržište, poljoprivredna politika i zaštita javnog zdravlja i kvalitet okoline. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrovati. U ovoj fazi još nisu analizirane meritum inicijative.

Treba prikupiti milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica

Inicijativa će biti registrovana 27. maja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tokom koga će organizatori prikupljati potpise podrške. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagovati u roku od tri meseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Ako evropsku građansku inicijativu nakon njene službene registracije podrži najmanje milion građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Evropsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlašćenja.

Predložena mera dopuštena je ako ne izlazi očigledno iz okvira ovlašćenja Komisije da podnese predlog pravnog akta, ako nije očigledno uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća i ako nije očigledno u suprotnosti sa vrednostima Unije.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Spasimo pčele Građanska inicijativa Evropska komisija Zabrana pesticida


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!