Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišni prostori
  • 15.01.2024. 15:00

Komisija za popis skladišta još nije formirana?

Do 14. januara je trebalo da se formira komisija za popis svih skladišnih prostora u Srbiji, međutim iz Ministarstva još nije došao nikakav odgovor. Osim izostanka odgovora, poljoprivrednici nisu dobili ni uputstva za dalju saradnju.

Foto: Depositphoto/hiv360
  • 83
  • 29
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Vlade Republike Srbije je na drugom sastanku Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima predložilo da se formira komisija za popis svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije najkasnije do 14. januara 2024. godine, koju bi činili predstavnici poljoprivredne inspekcije, fitosanitarne inspekcije, tržišne inspekcije i Robnih rezervi.

Međutim, kako predstavnik poljoprivrednika iz Inicijative u Radnoj grupi i bivši savetnik u ministarstvu Daniel Kovačić kaže, ništa im do sada nije javljeno i nemaju nikakvog saznanja o tome.

Formiranje komisije za popis svih skladišnih prostora najkasnije do 14. januara

"Da to bude tada, predlog je bio ministarke. Oni su se obavezali da će to da urade, a da li su - videćemo, mi to sada ne znamo. Ništa nismo dobili sa prethodne sednice, niti smo dobili bilo kakva nova uputstva za dalju saradnju", rekao je Kovačić. 

Zašto je bitno da se formira komisija?

U Srbiji ima mnogo skladištara koji ne ulaze u sistem javnih skladišta zato što im ne odgovaraju uslovi koje im nudi država, odnosno, kako Kovačić kaže, nisu dovoljno motivisani za takav posao.

"Problem je što ne možemo da dobijemo skladišnicu od nekog ko nije javni skladištar. Skladišnica je najbitnija stvar u procesu usklađivanja kog kvaliteta je roba ušla u silose i pod kojim uslovima. Na osnovu nje mi možemo dalje da sklapamo ugovore sa potencijalnim kupcima. Ukoliko je nema, mi nemamo mogućnost sklapanja terminskih ugovora jer ne postoji dokaz kroz hartije od vrednosti koja je priznata od Narodne banke Srbije, da mi tu robu zaista imamo u određenom kvalitetu i na određenom mestu", rekao je naš sagovornik.

Kovačić je dodao da nije poenta da robu prodaju "kad im padne na pamet", već da imaju zvanični dokaz iza kojeg stoji država kroz svoje fondove, da ta roba zaista postoji na određenom mestu i da je to predmet trgovine.

Sledeća sednica Radne grupe zakazana je za 31. januar, a na dnevnom redu će se tada naći predlog novog Zakona o trgovini poljoprivrednim proizvodima.


Tagovi

Sastanak Radne grupe Daniel Kovačić Komisija za popis skladišnih prostora Skladišta Sistem javnih skladišta Skladišnice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva