Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toksičnost pesticida
  • 02.06.2023. 15:00

Kompanije zataškale studije o toksičnosti pesticida - koja je cena?

Novo istraživanje je otkrilo da su kompanije koje proizvode pesticide uskratile rezultate studije toksičnosti za mozak, a trebalo je da budu dostavljene regulatornim telima EU.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 179
  • 86
  • 0

Otkriveno je da su kompanije koje proizvode pesticide uskratile studije o toksičnosti ovih sredstava na mozak, a koje su trebalo da budu isporučene regulatornim telima u Evropskoj uniji. Ali, dostavili su ih američkim, izveštava Guardian.

Šta su zataškavali?

Kada su vlasti EU upoznate sa njima, i to tek između 14. i 21. godine nakon što su sprovedene, u nekim slučajevima su primenjena nova sigurnosna ograničenja, a u drugima je procena još uvek u toku. Istraživači koji su radili na ovom slučaju, propuste su opisali kao "nečuvene". Zaključili su da je zataškavan problem koji je često prisutan i da bez punog pristupa svim sprovedenim studijama toksičnosti, nije moglo biti pouzdane procene sigurnosti pesticida od strane vlasti EU.

Novo istraživanje je prva sistematska procena neotkrivenoga i fokusirano je samo na studije koje se tiču razvojne neurotoksičnosti DNT.

Istraživači su otkrili da postoji 35 DNT studija dostavljenih Agenciji za zaštitu okoline SAD-a kao deo procesa odobravanja pesticida, ali da njih čak devet nije bilo uključeno u dosijee koji su poslati vlastima EU za iste pesticide.

Među nalazima u neotkrivenim studijama zabeležene su promene u veličini mozga, odloženo polno sazrevanje i usporeno povećanje telesne težine kod potomaka laboratorijskih pacova koji su bili izloženi pesticidima u trudnoći.

Pesticidi identifikovai u novoj studiji uključuju insekticide abamektin, ethoprophos i piridaben i fungicid fluazinam. Oni se koriste ili su se koristili na nizu useva, uključujući paradajz, jagode, krompir i patlidžan.

Građani EU plaćaju cenu

"Mozak je neverovatno složen i toliko je ključan za nas ljude, a oštećenje njegovog razvoja je izuzetno skupo za društva”, rekao je koordinator istraživanja dr Aksel Mie sa Univerziteta u Stokholmu u Švedskoj. Istakao je važnost da se pobrinemo da hemijski proizvodi koje koristimo ne oštećuju mozgove naše dece i unuka.

"Analiza pokazuje da industrija pesticida zavarava vlasti EU i na kraju građani EU plaćaju cenu, jer kada se relevantne studije uskrate, njihovo je zdravlje ugroženo", izjavila je Sara Viner, europarlamentarka iz austrijske stranke Zelenih i izvestitelac Evropskog parlamenta za nove predloge propisa EU o pesticidima. Napomenula je da EU mora da ustanovi mere protiv uskraćivanja podataka i da bi kompanije morale da plate velike kazne.


Tagovi

Toksičnost pesticida Evropska unija Toksični za mozak Pesticidi Uticaj insekticida Zataškali studije Razvojna neurotoksičnost Razvoj mozga Uticaj na mozak Uticaj fungicida


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)