Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansiranje agrara
  • 26.07.2016. 19:00

Konkurišite - ima još novca za protivgradne mreže

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, voćarima u Pokrajini je za protivgradne mreže na raspolaganju još 65 miliona dinara, od 270 miliona dinara koliko je predviđeno ovogodišnjim budžetom.

  • 1.672
  • 275
  • 0

Pokrajinska vlada nastavlja sa investicijama u agrar. Sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević potpisao je ugovore sa deset korisnika kojima će pokrajinska administracija refundirati novac za podizanje protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima.

45 miliona dinara iz pokrajinske kase

I Korisnici, pravna i fizička lica, ukupno njih deset, iz pokrajinske kase je dobilo 45 miliona dinara. Među njima je i Željka Korać, poljoprivrednica iz Šida, koja je protivgradnim mrežama pokrila dva hektara zasada pod trešnjama, a planira i podizanje novih zasada.

Željka Korač
Željka Korač

"Sami smo insfinansirali inveticiju. Ovaj novac ćemo iskoristiti za unapređenje naše proizvodnje. Pokrajinski sekretarijat prati struku i nauku i okrenuti su mladima. Kod nas ovo nastavljaju sin i ćerka. Osim ovog zasada pod trešnjom, u budućnosti ćemo podići i zasad kruške i jabuke. Savet sekretarijatu da ubuduće pomogne kupovinu sistema koji trešnju čuva od kiše koja dovodi do pucanja plodova", kaže Željka Korać.

Za protivgradne mreže ostalo 60 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević poziva poljoprivrednike da konkurišu za novac za protivgradne mreže pošto je za te namene ostalo još 60 miliona dinara. "Konkurs traje do 30. septembra. Zato poljoprivrednike pozivam da konkurišu. Voćari u Vojvodini su veoma zainteresovani za ovu konkursnu liniju, jer im omogućava da pod veoma povoljnim uslovima nabave mreže za protivgradnu zaštitu, koje su neophodne u svakoj intenzivnoj proizvodnji", kaže Radojević.

Vuk Radojević
Vuk Radojević

Resorni pokrajinski sekretar je pozvao vojvođanske poljoprivrednike da iskoriste mogućnost da konkurišu za veoma povoljne kredite kod Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, a da nakon realizovane investicije konkurišu za bespovratna sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koja potom mogu da vrate Fondu, a da ostatak isplaćuju u predviđenom vremenskom periodu. Kada je reč o protivgradnoj zaštiti Radojević apeluje na lokalne samouprave da pomognu sufinansiranju plata strelaca kao i kupovinu protivgradnih raketa.

Protivgradne mreže najsigurnija zaštita zasada

Urednik portala Meteoplaneta Jovan Čabrilo kaže da postojeći sistem protivgradne zaštite ne daje dovoljno dobre rezultate i da protivgradne mreže jedino u potpunosti mogu da zaštite budući rod. "Protivgradna odbrana u Srbiji ne funkcioniše na najboljem nivou. Najnovija situacija pokazuje da protivgradne rakete ne mogu biti dovoljne za razbijanje oblaka. To je pokazalo nevreme kod Pančeva. To se dešava nekoliko puta godišnje. Poljoprivrednici treba da razmišljaju o osiguranju njiva i postavljanju protivgradnih mreža", kaže Čabrilo.

Pokrajinska administracija godinama refundira do 60% od investicija za protivgradne mreže jer je to najsigurniji način zaštite višegodišnjih zasada od vremenskih nepogoda, pre svega grada. Prema najavama iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu ova mera podrške agraru će biti nastavljena i sledeće godine. Pre toga, u septembru, rebalansom pokrajinskog budžeta, kako najavljuju iz pokrajinske Vlade, pojedini konkursi za koje vlada veliko interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika biće produženi, dok će se za neke biti izdvojen dodatan novac poput konkursnih linija za skladišta, odnosno hladnjača, sistema za navodnjavanje sa eksploatacionim bunarima i drugih.


Foto prilog


Tagovi

Vuk Radojević Željka Korać Jovan Čabrilo Protivgradne mreže Investicije Bespovratna sredstva Unapređenje proizvodnje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.