Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očajan farmer
  • 18.04.2024. 18:00

Kopa jamu za 3.000 ovaca - prisiljen da usmrti čitavo stado

Australijski stočar odlučio je da usmrti stado ovaca jer ne može da ih hrani, a nema ni kupaca za njih. Uzrok ovome je odluka australijske vlade o izvozu morem

Foto: Depositphotos/dewald@dewaldkirsten
  • 149
  • 46
  • 0

Stočar iz zapadne Australije planira da usmrti 3.000 ovaca jer ne može naći kupca za njih. Druga opcija je da ih pusti da uginu od gladi jer ne može da im obezbedi hranu, piše Daily Mail.

Vajn Smit iz Kaluka farme u Narikupu, četiri sata jugoistočno od Perta, kaže kako je slomljen zbog odluke koju je morao da donese.

Teška vremena za ovčare  

"Ovo su jako teška vremena za uzgajivače ovaca u Zapadnoj Australiji", objavio je na društvenoj mreži X.

Piše kako mu je komšija pomogao da iskopa dovoljno veliku jamu u koju treba da stane 3.000 ovaca, kao i da ne može da se nosi sa mišlju da mora da ih usmrti.

Kaže kako ovce niko ne želi da kupi, a on nema novca za hranu. Osim toga, na području gde živi nema dovoljno hrane, a ponekad ni vode.

"Ne mogu dopustiti da pate od gladi i žeđi. Srce mi se slama zbog ovoga što radimo", napisao je. 

Ukida se izvoz živih ovaca morem

Australijska vlada obavezala se da ukine izvoz živih ovaca morem, a ovu odluku mnogi smatraju potpunim uništenjem ove grane stočarstva. Uzgajivači pokušavaju da ih prodaju što uzrokuje veliku ponudu na tržištu i zagušenje klanica. Troškovi hrane su vrlo visoki, a često dolazi i do nestašice. 

"Postupno ukidanje izvoza živih ovaca morem složeno je pitanje koje će uticati na farmere, firme, naše trgovinske partnere i zajednice koje učestvuju u trgovini", rekao je tamošnji ministar poljoprivrede Murej Vat.

"Zajedno sa drugim merama, kao što je uspostavljanje novog glavnog inspektorata za dobrobit životinja, ispunićemo našu izbornu obavezu o jačanju dobrobiti životinja u Australiji."


Tagovi

Jama za ovce Dobrobit životinja Izvoz ovaca morem Australija Očajan farmer Skupa hrana


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]