Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 10.06.2017. 08:30

Koristimo samo trećinu obnovljive energije

Iako raspolaže obnovljivim izvorima energije u iznosu od 5,65 miliona tona ekvivalenta nafte godišnje, Srbija koristi svega dva miliona. To je nedovoljno, pa su ulaganja u obnovljive izvore energije neophodna, a to je i strateški plan Vlade Srbije i Ministarstva energetike.

Foto: Unsplash / Pixabay
  • 735
  • 35
  • 0

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac izjavio je na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o obnovljivoj energiji za Jugoistočnu Evropu, organizovanoj u Skupštini Srbije, da uprkos tome što naša zemlja raspolaže obnovljivim izvorima energije u iznosu od 5,65 miliona tona ekvivalenta nafte godišnje, mi koristimo samo dva miliona tona.

Kako prenose Novosti, on je objasnio da Srbija koristi oko milion tona energije iz hidropotencijala i još oko milion tona ekvivalentne nafte dobijene iz biomase, napomenuvši da biomasu uglavnom trošimo kao ogrev.

Srbija uzima kredit od Nemačke razvojne banke

Banjac je najavio da naša zemlja treba uskoro da uzme novi kredit od Nemačke razvojne banke (KFW) u iznosu od 20 miliona evra, te da bespovratno dobije još pet miliona evra, koji će biti potrošeni za prelazak toplana na biomasu u 10 opština. Pomoćnik ministra energetike je istakao da nam je neophodno više obnovljivih izvora energije, napomenuvši da je to strateški važno, jer bi se tako smanjila uvozna zavisnost, više koristili domaći resursi, smanjila emisija štetnih gasova, smanjio broj deponija i jalovišta, a i potrošnja fosilnih goriva bi bila manja.

Do kraja godine 6 novih biogasnih postrojenja

Miloš Banjac je naglasio da se Srbija opredelila da do 2020. godine udeo korišćenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji bude oko 27% rekavši da je sa UNDP-om relizovan projekat gradnje šest biogasnih postrojenja. Četiri postrojenja su već izgrađena, dok će ostala dva biti završena do kraja 2017. godine.

28 odsto globalne električne energije iz obnovljivih izvora

Zamenik generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), koja ima 180 država članica - Sakari Oksanen izjavio je da čovečanstvo svakodnevno napreduje, kada je reč o upotrebi obnovljivih izvora energije. Do 2016. godine kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je bio veći od 1.811 gigavata, odnosno nešto više od 28% ukupnih svetskih kapaciteta.

Uprkos rastu investicija nedovoljno se ulaže u zelenu energiju

Okansen je naglasio da svetska ulaganja u obnovljive izvore energije u poslednjoj deceniji pokazuju stabilan rast skočivši sa 50 milijardi na rekordnih 348 milijardi dolara, koliko je investirano 2015. godine. Na konferenciji je uprkos tome zaključeno da trenutni nivo investicija nije dovoljan za ostvarivanje međunarodnih ciljeva u oblasti obnovljivih izvora energije.

Foto: Unsplash / Pixabay


Tagovi

Srbija Energetika Obnovljivi izvori Energija Miloš Banjac Sakari Oksanen UNDP Ministarstvo energetike IRENA


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.