Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elektronska zadruga
  • 24.01.2019. 08:15

Kosjerić: Digitalna zadruga okuplja domaćice

Domaćice iz seoskog i gradskog područja će, uz jedinstven logo, ambalažu i marketing, svoje proizvode predstaviti na portalu zadruge i učiniti ih dostupnim na tržištu.

Foto: Pixabay / StartupStockPhotos
  • 485
  • 14
  • 0

Digitalna, elektronska zadruga osnovana je u Kosjeriću, u okviru projekta za razvoj ženskog preduzetništva. Dakle, kooperanti zadruge su žene, domaćice iz seoskog i gradskog područja. One će uz jedinstven logo, ambalažu i marketing, svoje proizvode predstaviti na portalu zadruge i učiniti ih dostupnim na tržištu, prenosi RTS.

Prerada voća i povrća

Umeće u pripremi zimnice za potrebe svog domaćinstva, Jasminka Đurović je pretočila u višestruko uvećanu proizvodnju, za koju će, kako očekuje kroz projekat digitalne zadruge, obezbediti sigurnog kupca: "Sada sam proširila asortiman, tako da imam desetak proizvoda. Imam jagodu, kupinu, malinu, aroniju i crnu ribizlu. Kada budem našla tržište, želim sve to da prerađujem, da ne dajem kao sirovinu".

Kalifornijska pastrmka iz Zarića

Porodica Đokić oprobala se u proizvodnji kalifornijske pastrmke. Kako kaže Dragana Đokić iz Zarića, žele siguran plasman i unapređenje proizvodnje: "Uključila sam se u program opštine Kosjerić prvenstveno da malo pospešimo prodaju sveže pastrmke, baš tu na licu mesta na bazenima. U planu nam je da radimo filete pastrmke i da ih dimimo. Dobila sam sredstva da nabavim tu vakuum mašinu".

Grantovi u vidu opreme u visini od 50.000 do 200.000 dinara

Pomoćnik predsednika opštine Kosjerić Radovan Krsmanović rekao je da je 20 od 50 žena dobilo grantove u vidu opreme, u visini od 50.000 do 200.000 dinara. To će im pomoći da unaprede svoju proizvodnju, a radi se i na promociji njihovih proizvoda. To je važno, jer se u ovom kraju proizvedi sve viđe proizvoda, a najčešće ne stignu do kupca.

"Ovo je jedan od najboljih načina da napravimo vezu između ponude i potražnje i putem portala obezbedimo malim proizvođačima da mogu da ponude svoje proizvode i, sa druge strane, kupcima da oni jednostavno mogu kupiti takve proizvode", kaže Željko Sredić iz etno-sela "Gostoljublje".

Osim jedinstvene baze podataka i povećanja broja kooperanarta, do kraja godine je u planu da se radi na dobijanju sertifikata i jedinstvene transfer stanice.


Izvori

RTS


Tagovi

Zadruga Kosjerić Portal Žensko preduzetništvo Radovan Krsmanović Zimnica Kalifornijska pastrmka