Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar u Kaliforniji
  • 01.11.2019. 15:00

Koze spasile biblioteku Ronalda Reagana od požara - rade za 105.000 dinara za 4.000 m2

Veliki požari haraju Kalifonijom, a u sprečavanju širenja pomažu koze koje brste visoko rastinje i grmove.

Foto: Depositphotos/deraugenzeuge
  • 187
  • 8
  • 0

Stado od 500 koza pomoglo je ove nedelje da se spase biblioteka Ronalda Reagana, nedaleko Los Anđelesa, u Kaliforniji, kojom haraju požari. Ove životinje pobrstile su sve rastinje oko kompleksa biblioteke. 

Koze su u maju i unajmljene sa tom namenom, kako bi obrstile visoko rastinje i tako napravile pojas koji će usporiti širenje požara. 

Tako je i bilo protekle srede, pojas oko biblioteke koji su obrstile koze, usporio je vatru što je dalo vremena vatrogascima da ugase požar, spase biblioteku, ali i eksponate kao što su predsednički avion "Air Force One" i deo Berlinskog zida, navodi Reuters

"Jedan od vatrogasaca nam je rekao kako im je pojas čist od korova i rastinja olakšao posao", rekla je Melisa Giler, portparol biblioteke. 

Naime, ovoj biblioteci zapretio je požar "Easy", poslednji u nizu požara koji haraju Kalifornijom, zbog kog je nestalo struje pa su naređene evakuacije stanovništva. 

Koze je angažovala lokalna kompanija "805 Goats" (805 koza) da raščiste površinu od 52.600 km2. Čini se da se radi o unosnom poslu jer vlasnik kompanije, Skot Moris naplaćuje oko hiljadu dolara (105.000 dinara) za 4.000 m2. Budući da su požari u Kaliforniji sve češći, Moris je najavio kako će morati da udvostruči stado jer je potražnja velika.

I muzej Geti (Getty) u Los Anđelesu ove nedelje spašen je od požara, ali rastinje i grmlje oko njega nisu čistile koze nego zaposleni.  

U blizini Los Anđelesa požari stalno izbijaju, a raspirivanje uzrokuju snažni pustinjski vetrovi


Tagovi

Požar u Kaliforniji Angažovali koze Pustinjski vetrovi Biblioteka Ronald Reagan


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.