Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvokradice
  • 23.02.2017. 19:40

Krađa drva u dva kikindska voćnjaka

U dva voćnjaka, na obodu Kikinde, drvokradice su posekle preko 40 stabala višnje, trešnje i šljive, napravivši materijalnu štetu od oko 60.000 dinara.

Foto: Olichel / Pixabay
  • 4.092
  • 535
  • 0

Samo jedna noć bila je dovoljna, kako prenosi RTV, da se u dva voćnjaka, smeštena na obodu Kikinde, motornom testerom poseče preko 40 stabla šljive, višnje i trešnje. Vlasnici voćnjaka u kojima je obavljena nedozvoljena seča sa žaljenjem kažu da su ta stabla odlično rađala i donosila dobru zaradu. Uprkos proceni da je šteta 60.000 dinara, odnosno desetak kubika drva, oni smatraju da će posledice biti daleko veće, jer je bilo očekivano da te voćke još dugo donose plod.

Nije sve u novcu

Radovan Sivčev jedan od oštećenih vlasnika voćnjaka naglašava da on pretrpeo ogromnu štetu. Kako tvrdi, šljive u njegovom voćnjaku je pre 45 godina posadio njegov otac. Od plodova su pekli rakiju, sveže voće su prodavali, a na kraju je dočekao da mu neko poseče 17 najboljih stabala.

Uklanjanje nereda veliki posao

Vlasnica drugog poharanog voćnjaka Verica Ludajić sa žaljenjem ističe da joj najteže pada što je u njenom slučaju u voćnjaku ostavljen ogroman nered. Mnogo vremena i energije će joj oduzeti vađenje panjeva posečenih stabala iz zemlje, dok od grančica razbacanih svuda unaokolo po imanju neće imati nikakve koristi, već samo dodatni posao.

Ludajićeva i Sivčev su krađe drva prijavili poljočuvarskoj službi i policiji koja je potom u oba voćnjaka obavila uviđaj.

Seku i vetrozaštitne pojaseve

Na kraju treba dodati i da su u poslednjih nekoliko godina, osim voćnjaka, na meti drvokradica i mladice na obodima grada, a često se dešava da budu posečeni o vetrozaštitni pojasevi. Prema podacima iz policije, u proteklom periodu je samo na području kikindske opštine, zbog bespravne seče i krađe drveta, podneto 10 prekršajnih i 2 krivične prijave.

Foto: Olichel / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Voćnjak Voćarstvo Kikinda Vojvodina Drveće Krađa Neovlašćena seča stabala Radovan Sivčev Verica Ludajić Policija Drvokradice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.