Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.10.2023. 18:00

Kraj nedelje obeležio rast cena žitarica u svetu? Kako stoje pšenica i kukuruz?

Očekuje se visok prinos kukuruza u Evropi. Manje su zalihe soje. Rusi opet dominiraju prodajom pšenice Egiptu.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 233
  • 23
  • 0

Varljivo svetsko tržiše nastavlja da utiče na cene žitarica i uljarica. Ovu nedelju je obeležio pad koji je najviše bio uzrokovan slabijom potražnjom. Sukob na Bliskom Istoku je doneo zabrinutost i porast cene nafte.

Kraj nedelje obeležio rast

Ali, cene pšenice na pariškom Matif-u su u petak u 13.30 h porasle na 236,25 evra/t za decembarske ugovore. Nešto je bio blaži trend rasta za kukuruz pa je za tonu trebalo izdvojiti 201,50 evra. Za uljanu repicu je porasla za više od dva odsto i iznosila je 424,50 evra/t.

Cena pšenice na pariškoj berzi:

Na čikaškom CBoT-u cena pšenice je porasla na 199,43 evra/t., a kukuruza na 185,45 evra/t. Rasla je i za soju na 450,16 evra/t.

Visok prinos kukuruza u Evropi

Trend rasta je bio podstaknut i poslednjim izveštajem američkog ministarstva poljoprivrede (USDA). Pšenica i kukuruz su ispunili očekivanja analitičara, ali su globalne zalihe soje značajno smanjene u odnosu na septembar.

Očekuje se manja ponuda i potrošnja te pad trgovine, kao i manje zalihe pšenice za 2023/24. Globalna potrošnja ove žitarice je smanjena na 792,9 miliona tona, što je uzrokovano padom potrošnje u Rusiji i Kazahstanu. Smanjeno je i svetsko trgovanje na 206,3 miliona tona.

Cena kukuruza na pariškoj berzi:

Izvoz iz Rusije je procenjen na 50 miliona tona što je više od prošlog meseca, dok je iz Ukrajine nepromenjen.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na evropskom tržištu berba kukuruza i visoki prinosi deluju opterećujuće na tržište. Evropska komisija je u svom izveštaju najavila veće prinose. Pšenica je na ovom tržištu pod jakom konkurencijom one koja dolazi preko Crnog mora, dok Rusija ima primat na otvorenim tenderima u Egiptu. Prodali su po nešto nižoj ceni od granične 300.000 tona pšenice na egipatsko tržište, a slede ih Rumunija sa 120.000 t i Bugarska sa 50.000 t pšenice.


Tagovi

MATIF CBoT Tržište žitarica Tržište uljarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.