Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinova za Ginisa
  • 10.11.2015. 10:00

Krava otelila petorke!

U selu Brusnica kod Gornjeg Milanovca krava Dunavka prošlog vikenda otelila je čak petoro zdrave teladi. U ovom kraju ne pamte da se ovako nešto ikada dogodilo.

  • 360
  • 189
  • 0

U domaćinstvu Milisava Neškovića (88) iz sela Brusnica kod Gornjeg Milanovca krava Dunavka je otelila petoro teladi. Domaćin i njegove komšije veruju da je ovaj događaj vanserijski, pa čak i da bi mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Dešavalo se da u Takovskom i Rudničkom kraju krava oteli čak i troje, ali nikada petoro zdravih teladi koji su prošlog vikenda ispunili štalu ovog vremešnog domaćina.

telad u štali
Zdrava telad u štali

Presrećni Milisav veruje da je njegova krava Dunavka, u najmanju ruku, šampion Evrope. Kaže da se sve dogodilo za petnaest minuta koliko je trajalo teljenje i to mesec dana pre nego što joj je bio termin.

"Moje krave su se često bliznile i po njenoj veličini procenjivao sam opet dvoje teladi. Kad je počelo da izlazi treće, četvrto pa i peto, veterinar Peđa i ja nismo mogli da verujemo. Od kad pamtim nijedna krava mi se nije lakše otelila", kaže Milisav.

Kako običaji nalažu odmah je na čast pozvao komšije i prijatelje. Vremešnog Milisava sada čeka dosta posla, jer će morati petostruku prinovu da hrani na flašicu, ručno dok malo ne ojačaju. U štali su dva muška i tri ženska teleta, koja su na svet došla veštačkom oplodnjom. Milisav u svojoj štali ima tri krave, a od Đurđevdana do sada dobio je ukupno devetoro teladi, jer su se prethodne dve obliznile.


Tagovi

Prinova za Ginisa Petoro teladi Krava Dunavka Busnica Gornji Milanovac Veterinar Veštačka opolodnja Milisav Nešković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!