Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 06.03.2022. 12:00

Kreće poljoprivredna sezona - koje su informacije bitne?

Ovo je idealno doba godine za pregled sezonskih planova i završne pripreme svih aktivnosti koje će se sprovoditi tokom sezone, kažu iz kompanije AGRIVI.

Foto: AGRIVI
  • 754
  • 145
  • 0

Za većinu poljoprivrednika nova sezona tek počinje. Ovo je idealno doba godine za pregled sezonskih planova i završne pripreme svih aktivnosti koje će se izvoditi tokom sezone. Oni uspešni ništa ne prepuštaju slučaju i uvek planiraju svoju sezonu. Pritom se deo bavi samo planom svih aktivnosti koje će se obavljati tokom sezone, dok oni uspešniji nikada ne propuštaju izradu finansijskih planova kako bi definisali detaljne planove nabavke određenih proizvoda i isplanirali sve troškove proizvodnje.

Uz navedeno, pre početka nove sezone, uspešni poljoprivrednici se uvek osvrnu na prethodnu sezonu. Pritom analiziraju pet ključnih aspekata svoje proizvodnje kako bi izvukli vredne informacije i pripremili se za dalje donošenje odluka.

Prinos

Uspešni poljoprivrednici uvek znaju koji su usevi, sorte i polja najproduktivniji, a koji zaostaju. Ovo je ključna informacija za dalja poboljšanja u proizvodnji. Identifikovanjem useva sa najboljim prinosom, oni mogu da analiziraju druge parametre kako bi videli što dalje stoji iza veće produktivnosti.

U slučaju da su specifične prakse ili proizvodi razlog za veću produktivnost pojedinih useva, poljoprivrednik može lako da primeni te postupke i proizvode na druge useve koji zaostaju kako bi poboljšali svoj prinos.

Bitno je praćenje prinosa

Ako razlog veće produktivnosti leži u nekim agroekološkim svojstvima ili karakteristikama pojedinih useva i sorti, on može da razmisli o poboljšanju upravljanja rizikom ili zameni neuspešnih useva i sorti onima koje su pokazale bolji rezultat.

Troškovi proizvodnje

Svaki uspešan poljoprivrednik mora da zna svoje proizvodne troškove proizvodnje tokom sezone. To je najsigurniji način za postizanje profitabilne i efikasne proizvodnje. Usevi i polja koji ostvaruju visoke troškove proizvodnje i manji prinos od ostalih, zahtevaju brzu reakciju. U tom slučaju potrebno je povećati prinos i smanjiti troškove proizvodnje ili zameniti te useve i sorte nekim drugima.

Praćenjem preciznih troškova proizvodnje po usevu i polju, poljoprivrednik uvek može pronaći dodatni prostor za identifikovanjem mogućih ušteda i tako povećati svoju profitabilnost. Uz to, može koristiti AGRIVI platformu kako bi jednostavno identifikovao parametre koji utiču na prinos useva i donosio odluke o mogućim poboljšanjima tokom sledeće vegetacione sezone.

Vremenski uslovi i pojava štetočina

Za donošenje odluka o poboljšanju prinosa potrebno je analizirati vremenske uslove tokom osetljivih faza useva kako bi utvrdili kako je vreme uticalo na prinos. To uključuje analizu kretanja temperature, vetra, količine padavina i ostalih loših vremenskih uslova, kao i pojavu štetočina i bolesti.

Glavna tačka analize svih gore navedenih parametara je identifikovati sve potencijalne rizike koji se mogu pojaviti tokom sledeće vegetacione sezone za određeni usev i lokaciju. Ako poljoprivrednik otkrije da se rizik za određene uslove povećava iz godine u godinu, što utiče na prinos, može razmotriti promenu useva ili lokacije proizvodnje useva. U suprotnom može doći do smanjenja gubitka prinosa uzrokovanog nepovoljnim vremenskim uslovima ili bolestima i štetočinama.

Istorija plodoreda i analize zemljišta

Uvid u plodored tokom prethodne sezone može znatno da pojednostavi dalje planiranje plodoreda. Drugim rečima, praćenjem istorije plodoreda, poljoprivrednici će lakše odrediti koja polja će se koristiti za uzgoj pojedinog useva. Osim plodoreda, analiza zemljišta im može pružiti vredne informacije koje će im pomoći da poboljšaju njegova svojstva.

AGRIVI platforma pomaže identifikovati parametre koji utiču na prinos

Ako su obavili analizu zemljišta tokom prethodne sezone, lako mogu da otkriju koje komponente treba poboljšati, bilo da su to hranljive materije ili pH zemljišta, ali i sprovedu plodored bez uticaja na prinos useva.

Digitalizacija

Digitalizacija proizvodnje može pomoći u postizanju proizvodnih ciljeva i ublažavanju potencijalnih rizika u proizvodnji. Korišćenje AGRIVI platforme i beleženjem svih aktivnosti, moguće je dobiti vredne informacije o proizvodnji.

Svaka sezona zabeležena u ovoj platformi rezultiraće gore navedenim informacijama koje se mogu koristiti za poboljšanje ukupne proizvodnje i donošenje odluka o smeru upravljanja gazdinstvom u sledećoj sezoni.


Tagovi

AGRIVI Poljoprivredna sezona Digitalizacija Troškovi proizvodnje Prinos


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/