Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.05.2023. 10:15

Kreće protest poljoprivrednika po Srbiji - od sutra moguća blokada

Požarevljani su krenuli, sledeća je Subotica i Novi Sad, a onda i ostala mesta u Srbiji. Poljoprivrednici su izašli nezadovoljni sa sastanka u Vladi na kom im je od osam zahteva usvojen jedan.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 618
  • 155
  • 0

Nakon što su izašli vrlo nezadovoljni sa jučerašnjeg (15.5.) sastanka sa predstavnicima Vlade, Savez udruženja poljoprivrednika danas kreće sa protestima u gradovima širom Srbije.

"Krenuli smo od Bratinca, prolazimo kroz centar grada Požarevca i stajemo kod industrijske zone. Danas, prvog dana, neće biti blokade i maltretiranje saobraćaja, drugog dana će krenuti blokada, ako se ništa ne promeni", rekao je za Agroklub Nedeljko Savić ispred Udruženja "Stig" koje je član Saveza, i dodao da će blokada trajati do ispunjenja zahteva.

Ratari Subotice kreću u 11:30h od hipodroma prema centru grada do Gradske kuće, gde će skrenuti pažnju gradonačelniku da su oni "i dalje u problemu".

Krenula protesta vožnja u Požarevcu (foto: N. Savić)

"Ne protestujemo zato što se inatimo, već da pokažemo da mi zaslužujemo da živimo bolje", rekao je Miroslav Matković ispred Udruženja poljoprivrednika Subotice, a svoje nezadovoljtsvo će iskazati poljoprivrednici i u Novom Sadu kod Sajma, okupljanjem u 12h.

Sedam udruženja u okviru Saveza je usaglasilo svoje zahteve da:

  1. zagarantovana cena mleka bude 78 din + PDV;
  2. subvencije po hektaru budu 300 evra;
  3. premija za mleko bude 20 dinara;
  4. referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti;
  5. budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode;
  6. dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 l/ha za ratarske kulture i 300 l/ha za povrtarske i voćarske kulture;
  7. regres za mlečne krave bude 40.000 dinara;
  8. bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

"Srpski seljak će da propadne"

Međutim, na sastanku na kom je prisustvovala premijerka Ana Brnabić i predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević, usvojeno je jedino uvođenje prelevmana na sireve od 300 dinara, dok ostali zahtevi nisu ni uzeti u razmatranje, prema Savićevim rečima.

Vlada Srbije: "Zahtevi su vam veliki" - sutra protest

"Ja sam nezadovoljan sastankom. Prošlog ponedeljka je bilo puno korektnije. Ovoga puta sam skrenuo pažnju premijerki da preuzme vođenje sastanka, jer Rističević skreće s teme i mi ništa ne rešavamo. Ona je u jednom trenutku to prihvatila, ali je posle sat i po vremena napustila sastanak", prepričava nam Matković, dodajući da će srpski seljak da propadne, jer svinjarstvo je ugašeno, "na redu su ostali stočari, a sledeći su ratari".

Protestuju i u Novom Sadu (foto: J. Kuzmić)

"Vremenski uslovi nam idu na ruku - što se tiče žitarica, a što tiče Vlade, rekao sam premijerki da je ona tu već dva mandata, a da nije pomerila ništa sa mrtve tačke. Među zahtevima su neki i od prošle godine, a to je povećanje subvencija po hektaru i plavi dizel, a sada želi da nam pomeri rešavanje za sledeću godinu. Ako u narednih pola godine ostanu te cene u poljoprivredi, mi ćemo biti u minusu 300 evra po hektaru", izložio je Đoka Ćurčić ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Protesti će se najpre realizovati u Novom Sadu, Subotici, Požarevcu, a onda i u Bogatiću, Rači, Pančevu, Kuli, Bavaništu, Loznici, Mrčajevcima, Somboru...

Kako nezvanično saznajemo, sinoć je napadnut jedan od pokretača Saveza i inicijator protesta, koga trenutno čuva policija.


Tagovi

Protest Blokada Pregovori Zahtevi poljoprivrednika Prelevmani na sir Nedeljko Savić Miroslav Matković Đoka Ćurčić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...